Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 13:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/12/18/ett-latt-berusande-minne-och-ett-glas-whisky-pa-biografen-skandia/

Epsteins STHLM

Ett lätt berusande minne och ett glas whisky på biografen Skandia

Rätta artikel

På galavisningen av Ken Loachs sevärda film "Änglarnas andel" presenterade Katrina Mathsson från Folkets bio ...

Gamla Skandia på Drottninggatan, en av få biografer i stan som är sig lik från förr. Tack för att den finns kvar! Om jag inte minns fel var det här jag såg Rock Around the Clock 1956 med Bill Haley, ett vagt men ändå lätt berusande minne.

... whiskyexperten Charles MacLean som berättade om bakgrunden till hur han kom att medverka i filmen som skådespelare.

På måndagskvällen var det dags för Skandia igen för min del. Den väldiga salongen var fylld med åskådare på galavisningen av Ken Loachs i Cannes prisbelönta film ”Änglarnas andel” (premiär på juldagen).  Före filmen presenterade Katrina Mathsson från Folkets bio kvällens huvudperson Charles MacLean, Skottlands ledande whiskyexpert. Han berättade hur han för två år sedan kontaktats av regissören Ken Loachs manusskrivare Paul Laverty som ville ha information om whiskytillverkningen, vilket han också fick. Men därefter övertalades whiskyexperten Charles MacLean av Ken Loach att medverka i filmen som skådespelare i rollen som whiskyexpert, vilket han gjorde, som jag kunde konstatera, efter att ha sett filmen, med bravur.

Efter filmen bjöds publiken på uppskattad whiskyprovning.

Whisky, denna magiska dryck, har en självklart central roll i ”Änglarnas andel” som handlar om ett gång småkriminella personer som utför en egenartad kupp inte helt utan framgång.  Efter filmvisningen bjöds galapubliken på whiskyprovning och efter tre små provmuggar upplevde jag lite av samma eufori som när jag då och då före femton års ålder långt tillbaka i 1950-talet lyckats lura mig in på en barnförbjuden film och samtidigt fattat lite av innehållet vilket jag dagen efter skyndade till skolan för att skrytsamt berätta om för mina, som jag inbillade mig, imponerade klasskamrater.