Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 15:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/12/18/i-snosorjan-over-vasabron/

Epsteins STHLM

I snösörjan över Vasabron

Rätta artikel

Svårframkomligt på  Vasabron utom för bilarna.

På väg till årets sista kommunfullmäktigesammanträde i Stadshuset den gråmulna måndagseftermiddagen den 17 december pulsade jag sakta och försiktigt steg för steg över Vasabron mot Tegelbacken i decimeterdjup snösörja under vilken glashala ispucklar förrädiskt dolde sig osynliga för ögat. Ett äventyr som märkligt nog slutade lyckligt så när som på ett par genomdränkta skor och blöta byxben.

Christopher Ödmann (mp) kritiserade ansvariga trafikborgarrådet Ulla Hamilton (m) för att snöröjningen på Stockholms gator fortfarande är dålig ...

Inte förvånande att snöröjningen, eller snarare bristen därpå på Stockholms gator, var ett återkommande ämne i den livliga debatten i rådssalen bland Stockholms folkvalda. Ansvariga trafikborgarrådet Ulla Hamilton (m) fick stå till svars för dåligt plogade gator och trottoarer. Hon försvarade sig med att det den 5 december enligt SMHI snöade mer i Stockholm på ett dygn än det gjort sedan 1961 och att alla snöröjningsresurser som var tillgängliga satts in. ”Men ungefär ett dygn efteråt var det hyfsad framkomlighet i kollektivfilerna”, sade hon.

.... men hon försvarade sig med att snö motsvarande innehållet i fem miljoner flyttkartonger fallit över Stockholm inom loppet av endast två dagar.

Men kritikerna var inte nöjda med den beskrivningen av läget.  Christopher Ödmann (mp) påpekade att det fortfarande är svårframkomligt på många ställen och efterlyste en ny strategi för snöröjningen. Karin Rågsjö (v) berättade att det kommit in 7 000 klagomål på snöröjningen. Ulla Hamilton visade då upp en flyttkartong i talarstolen och berättade att det föll snö motsvarande fem miljoner sådana kartonger, lika med två fulla Globen, över Stockholm på två dagar ”Det fanns helt enkelt inte fler fordon att tillgå”, sade hon. Varpå munhuggningen fortsatte.

Decimeterdjup var snösörjan på Vasabron på måndagen.

Efter debatten pulsade jag tillbaka över Vasabron i den decimeterdjupa snösörjan som effektivt täckte både trottoar och cykelbana medan körbanan låg snöfri för bilarna.