Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 11:18

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/12/26/vasaparkens-isbana-nu-och-day/

Epsteins STHLM

Vasaparkens isbana nu och då

Rätta artikel

Trångt på isbanan i Vasaparken ...

... korvgubben är ersatt av en korvgumma ...

Sällan såg man vuxna på Vasaparkens isbana när jag var ung. Flickor och pojkar skrinnade barhuvade omkring. Mest pojkar. Klubbor var förbjudna. Ingen ishockey eller bandy tilläts. Halvrör som man skruvade på pjäxorna och som ofta lossnade under skridskoåkandet var vanliga. Korvgubben hade korvlådan på en cykel. Bröden kostade 10 öre med senap och 5 öre utan.  Jag minns mina stela fingrar som jag försökte värma på ångan som steg upp ur grytan när korvgubben öppnade locket. Det gillade han inte.

... far- och morföräldrar lär sina hjälmförsedda barnbarn ...

... åka skridsko ...

Nu är korvgubben borta, ersatt av en korvgumma med en hel stor vagn från vilken även grillade korvar försäljs. Halvrör är ett okänt begrepp för de flesta. I dag kryllar det förutom av barn också av stöttande mammor och pappor och morföräldrar på Vasaparkens isbana. Pedagogiskt lär de ut skridskokonsten till sina hjälmförsedda små. För sextio år sedan skulle man ha skämts ögonen ur sig om föräldrarna hade närvarat och tittat på när man vinglade runt på sina halvrör tillsammans med kompisarna. Otänkbara tanke.

... liksom föräldrar sina barn ...

... och klubbor är tillåtna på isen. Annars är allt ungefär som för sextio år sedan.

Annars är det mesta sig förvånansvärt likt i dag jämfört med förr bortsett från att det är trängre på isbanan och puckar och bollar och klubbor är tillåtna. Barnens kinder är lika rödblommiga nu som då och Vasaparkens isbana en lika viktig, kanske ännu viktigare, offentlig fristad för de unga stockholmarna. Må den så få förbli allt framgent. Ingen tänker väl bygga hus i Vasaparken hoppas jag.