Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 08:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/12/27/gamla-stans-barskap-stangs-och-vardagsrummet-ar-hotat/

Epsteins STHLM

Gamla stans "barskåp" stängs och "vardagsrummet" är hotat

Lars Epstein
Rätta artikel

På Nyårsafton stänger Systemet på Lilla Nygatan ...

... för alltid.

Gamla stans ”barskåp”, Systemet på Lilla Nygatan, stängs för gott på Nyårsafton kl 15.00. Trist. Jag minns när det låg i den gamle finansministern Gunnar Strängs hus vid Stortorget. Där kunde man bara köpa vin och öl. Men det dög. Nu är det vandrarhem i de lokalerna. Ett tag låg Systemet i Debasers lokaler vid Karl XIV Johans torg innan det flyttade in i Pizzeria Piratens gamla lokaler där det nu ligger ett par dagar till. Ölbutiken i hörnet av Tyska brinken och Mälartorget försvann lika snabbt som den dök upp för några år sedan.

Biblioteket, Gamla Stans "vardagsrum" är hotat ...

Hotat av stängning är även Gamla stans ”vardagsrum”, biblioteket vid Tyska stallplan. Det är allvarligare. Stockholms hemtrevligaste bibliotek, det, mig veterligen, enda offentliga ställe i Gamla stan där invånare och besökare kan träda in, slå sig ned och njuta en stund i behaglig atmosfär utan att det kostar något. Bokbeståndet, med bland annat en förnämlig Stockholmianasamling, ska enligt preliminära planer tryckas in på Stadsmuseet där personalen inte vet hur de ska få plats med den.

... men en namninsamling för att rädda det har nyligen startat. Namnlistorna finns på biblioteket för den som vill skriva på.

Om Gamla stans bibliotek tvingas lägga, ned, vilket Gud förbjude, borde det i sin helhet flyttas till Skansen. För ett par veckor sedan startade en namninsamling för att stoppa nedläggningsplanerna. Jag har skrivit under. Fler namnunderskrifter behövs.