Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-23 09:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/12/29/arets-fotobok-2012/

Epsteins STHLM

Årets fotobok 2012

Rätta artikel

Fotografen Robert Franks ”Les Américains” som kom ut 1958 anses av många (inklusive mig) vara den viktigaste fotoboken som kom ut under förra seklet. Den innebär genombrottet för ett personligt men samhällskritiskt bildspråk som få seriösa fotografer på den tiden undgick att ta intryck av.

Robert Franks banbrytande bok "Les Américains" från 1958.

Robert Frank (född 1924) kom till USA första gången 1947. Under sex års tid reste han mellan Europa och USA innan han fick ett Guggenheimstipendium som gjorde att han kunde resa runt i trettio stater under nio månader 1956 och 1957 och ta de bilder som så småningom resulterade i den banbrytande boken som först inget förlag i USA ville ge ut.  Den amerikanska versionen ”The Americans” gavs ut först 1959.

Några av Robert Franks bilder från Valencia 1952 publicerades först i en spansk utställningskatalog 1985 ...

Tidigare, under några månader 1952, vistades Robert Frank i Valencia i Spanien. Där utvecklade han ett personligt, empatiskt fotograferande, skilt från hans tidigare mer distanserade förhållningssätt till omvärlden.  En del av bilderna publicerades i en spansk mediokert tryckt utställningskatalog med det paradoxala namnet ”Robert Frank Sobre Valencia 1950”.

... men nu har Steidl i Tyskland publicerat ett fylligare urval i bättre tryck ...

Nyligen har det utmärkta tyska förlaget Steidl gett ut boken ”Robert Frank Valencia 1952” i bättre tryck och med ett fylligare urval bilder (ca 50 stycken), vilket gör den till Årets fotobok 2012 enligt min personliga uppfattning.

... som enligt min uppfattning gör den till Årets fotobok 2012.