Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-09 06:23

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2012/12/30/slussendebattens-vandpunkt-1913-repris-nu-100-ar-senare/

EPSTEINS STOCKHOLM

Slussendebattens vändpunkt 1913 Repris nu 100 år senare?

Ferdinand Bobergs förslag 1912 till omdaning av Slussenområdet krävde rivning av det som sedan blev Stadsmuseet.

Stockholms stads Byggnadskontor planerade att riva Tessins 1600-talspalats Stadsmuseet (då Södra stadshuset) för hundra år sedan (1912). Arkitekten bakom detta förödande förslag till omgestaltning av Slussen var Ferdinand Boberg som en tid var chef på Byggnadskontoret.

Carl Bergstens motförslag 1913 med Stadsmuseet kvar (i bildens övre vänstra kant) men förbyggt.

Då (1913) engagerade Samfundet Sankt Erik arkitekten Carl Bergsten (Liljevalchs och Hjorthagens kyrkas upphovsman). Han ritade ett motförslag med Södra stadshuset kvar, intakt men förbyggt. Med Carl Bergstens förslag vände debatten (som så smått startat redan 1866) om Slussens då framtida utformning.

Slussens geniala klöverbladslösning, en princip som passar bra också i framtiden. Ingen har ännu presenterat någon bättre lösning.

Så kom första världskriget. Förutsättningarna förändrades snabbt. Trafiken tätnade och bytte karaktär på 1920-talet. Bilarna konkurrerade ut hästarna på gatorna. Nya förslag lanserades. Tage William Olssons och Gösta Lundborgs geniala klöverbladslösning byggdes och invigdes på Slussen (med Stadsmuseet kvar).

Stadens officiella förslag till Nya Slussen med stora nivåskillnader, s.k. genomskinliga hus på Södermalmstorg, breddad Skeppsbro och dyr bussterminal insprängd i Katarinaberget.

Efter nästan sjuttio års debatt fick Stockholm 1935 en fantastisk lösning för trafiken och utblickarna som håller än i dag, bortsett från att den måste rivas och byggas upp igen från grunden. Många är kritiska till stadens officiella förslag med breddad Skeppsbro, nya hus på Södermalmstorg, Gamla stan och Södermalmstorg i två helt olika nivåer och en ny bussterminal insprängd i Katarinaberget.  Mark- och miljödomstolen underkände också för tre veckor sedan detaljplanen som hade antagits av stadens politiker med minsta möjliga majoritet (52 röster mot 49).

Slussen pan B:s alternativa förslag till Nya Slussen med med ny modern bussterminal inomhus på samma ställe som i dag och i det som nu är Gula gången.

Det mest genomtänkta och utarbetade motförslaget till stadens officiella kallas för Slussen plan B och har utarbetas av ett stort antal experter. Slussen rivs och byggs upp efter samma klöverbladsprincip som i dag men med den nya moderna bussterminalen inbyggd centralt på i stort sett samma plats som nu och i nuvarande Gula gången, billigare och bättre.

Slussen mår bra av att dras i långbänk. Då som nu. Platsen är komplicerad och ställer stora krav på utformningen. Både Ferdinand Brobergs och Carl Bergstens förslag hade sina bisarra inslag med märkliga byggnadsverk för hundra år sedan. Bra att de inte genomfördes fast det var nära med Brobergs förslag. Lika nära som med dagens officiella förslag. Slussen plan B (presenteras på Youtube) borde förverkligas i stället, för utblickarnas, resenärernas och skattebetalarnas skull.

Läs gärna även: Jubel över Slussenbesked