Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-02 19:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/01/09/fullt-hus-pa-foredrag-om-slussen/

EPSTEINS STOCKHOLM

Fullt hus på föredrag om Slussen

Stockholmarnas intresse för Slussen är stort. Så stort att alla inte fick plats i Konstakademiens stora hörsal när arkitekturhistorikern Eva Eriksson föreläste om Slussens tillkomst på onsdagskvällen.

Alla fick inte plats i Konstakademiens fullsatta hörsal ...

Det var den första i en serie föreläsningar som Konstakademien tillsammans med ABF ordnar i samband med den högst sevärda utställningen av en stor samling konstverk med Slussenmotiv.

... när arkitekturhistorikern Eva Eriksson föreläste om Slussen på onsdagskvällen.

Eva Eriksson berättade om Slussens invigning 1935 och det entusiastiska mottagandet i pressen och bland allmänheten. Då var det så kallade Slusseneländet med de nedfällda bommarna vid slussöppningarna med tillhörande köbildningar definitivt historia.

Hon berättade om Slussens historia och visade bilder med samma motiv i tavlor och fotografier.

Eva Eriksson berättade också om Slussens förändringar under åren och de sorgliga förfallet på grund av bristande underhåll och städning de senaste decennierna. Hon jämförde vidare konstverk på utställningen med fotografier (ofta uppförstorade vykort med en enorm detaljskärpa) från olika skeden.

Otaliga vykort med motiv från Slussen har givits ut under åren ...

... med en oanad skärpa som tillåter en noggrann  studie av olika tider i Slussens historia. Här en detaljstudie ur ovanstående vykort som visar en man som hänger med armbågarna på räcket och pratar med en annan man på bänken som vänder huvudet om. I bakgrunden Blå Bodarna och Stockholms-Tidningens och Aftonbladets depeschkontor ...

... och här en detaljstudie från samma vykort. En cyklande pappa i keps skjutsar sin son likaså i keps.

Det var fascinerande att betrakta bilderna på de innan förslumningen vackra och upplysta Blå Bodarna innehållande Åhlén & Holms varuhus och Stockholms-Tidningens och Aftonbladets depeschkontor och den på sin tid upplysta och vackra Gula gången. Bilder som gav en aning om vad Slussen åter skulle kunna bli om den politiska viljan finns.