Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-08 05:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/01/11/strutsfarmen-i-rasunda-som-blev-filmstaden-som-blev-bostader/

Epsteins Stockholm

Strutsfarmen i Råsunda som blev Filmstaden som blev bostäder

Strutsfarmen i Råsunda 1910 (och det det nybyggda vattentornet på höjden till höger) ...

... med fem av de åtta strutsarna ...

... som gick i konkurs 1912 och som auktionerades ut den 10 januari 1913 enligt denna annons i DN.

Strutsplymer var på modet i damhattarna för hundra år sedan. Strutsfjädrar importerades för en och en halv miljon kronor om året, en betydande summa 1910. Arkitekten A J Sjögren fick då idén att inrätta en strutsfarm i Råsunda och reste ned till Hagenbecks djurpark utanför Hamburg för att studera strutsarna där varpå åtta strutsar inköptes. Tyvärr kunde dessa inte acklimatisera sig i Sverige varför det två år gamla Strutskompaniet konkursade redan 1912. Konkursauktionen ägde rum den 10 januari 1913 vilket framgick av annonsen i DN för 100 år sedan som jag publicerade på bloggen för några dagar sedan.

Efter strutsfarmen kom filmateljéerna 1919-1999 ...

..

... och sedan bostäderna på 2000-talet ...

... även om gatunamnen och en del av de numera k-märkta byggnaderna minner om den klassiska Filmstadsepoken.

Ivar Kreuger köpte därpå Strutskompaniets gamla område 1919 för att bygga Filmstaden. Där producerades mängder med svenska filmer under åren, den första ”Körkarlen” 1919, den sista ”En liten julsaga” 1999. En del av de gamla byggnaderna i Filmstaden finns fortfarande kvar men flera revs och det dominerande intrycket i dag är det nya bostadsområde som byggdes i början på 2000-talet.

Det var signaturen Neon samt arboristen Tobias Fischer som uppmärksammade mig på sambandet mellan DN-annonsen och Filmstadens tidiga historia. Tack båda! Bilderna på strutsfarmen är hämtade från Film Sound Swedens utmärkta hemsida. Mer om strutsfarmen finns på kulturvetaren Henrik Perssons blogg och Stiftelsen Filmstadens kultur.