Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-30 16:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/01/18/bokreleasen-blev-en-hyllning-till-anders-carlberg-och-fryshuset/

EPSTEINS STOCKHOLM

Bokreleasen blev en hyllning till Anders Carlberg och Fryshuset

Bokrelease på Fryshuset av Anders Carlbergs  "Mina förebilder och berättelser" ...

Fryshusets grundare Anders Carlberg (1943-2013) fick inte själv uppleva releasen av sin bok ”Mina förebilder och berättelser” som han hade planerat och sett fram emot. Den genomfördes ändå som planerat på torsdagen. ”Det hade Anders velat”, som Fryshusets VD Johan Oljeqvist uttryckte det.

... med en panel av vuxna och ungdomar ...

Kanske blev det inte så mycket av traditionellt boksläpp även om boken hyllades och av flera talare betraktades som en synnerligen användbar ”verktygslåda” i arbetet med unga och att förändra samhället till det bättre. Flera var de ungdomar som från podiet vittnade om Anders Carlbergs, hans idéers och Fryshusets avgörande betydelse i deras liv. En var Negin Azimi. Hon går i åttan i Fryshusets skola.

... Negin Azimi ...

”Jag hann tyvärr aldrig träffa Anders personligen. Men efter att ha läst boken förstår jag nu efter ett och ett halvt år varför Fryshuset är som det är.  Och det är nästan som att jag fick lära känna honom ändå. Att gå här på Fryshuset har förändrat mitt liv.  Här lyssnar de vuxna på ungdomarna. Jag skulle inte vara den jag är om det inte var för Anders”, sade hon.

... och Fryshusets vd Johan Oljeqvist och rapparen Petter Alexis Askergren.

Också rapparen Petter (Alexis Askergren), som har skrivit bokens förord, hyllade Anders Carlberg även om Petter själv som tretton-fjortonåring då han bodde i Sofia runt trehundra meter från Fryshuset var förbannad på Anders Carlberg för att han släppt in Skinheads i Fryshuset som ibland kom och snodde Petters och hans kompisars fotboll. ”Men hur ska man kunna förändra människors attityder om man bara håller dem utanför och inte släpper in dom och börjar prata med dom. Det går inte.  Det har jag lärt mig av Anders efterhand”. Ungefär så sade sammanfattningsvis Petter.