Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-10-01 03:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/01/18/visst-ska-slussen-rivas-men-hur-ska-den-se-ut-i-framtiden/

Epsteins STHLM

Visst ska Slussen rivas! - Men hur ska den se ut i framtiden?

Slussen har redan börjat rivas i liten skala. Räckena på trappan från Katarinavägen ner till Karl Johans torg är just avsågade. Snart är hela trappan borta.

Ska Slussen rivas? Ja. Det anser de flesta. Men hur ska Slussen se ut i framtiden? Det råder det delade meningar om. Ska själva klöveridén bevaras? Det anser idémakarna bakom Slussen plan B som visas på en utställning på Konstakademien som öppnar i morgon lördag.

Slussen plan B, som inte kräver detaljplaneändringar och blir många miljarder billigare än stadens underkända förslag, har stora likheter med dagens Slussen bortsett från att bussterminalen blir inomhus.

Slussen plan B ställs ut på Konstakademien från i morgon lördag.

Samtidigt visas Konstakademiens eget vidareutvecklade förslag Kulturslussen, nu under namnet Slussbacken, med ekonomiskt stöd från Benny Andersson. Båda förslagen förutsätter ett nybyggt modernt Slussen utan urinstank och lossnande betongklumpar.

Leif Bolter visar Konstakademiens eget utvecklade Slussenförslag som bytt namn till Slussbacken ...

... också det ställs ut från och med lördag.

Båda förslagen bevarar näset och den fria utsikten mellan Mälaren och Saltsjön till skillnad från stadens eget av Mark- och miljödomstolen underkända detaljplaneförslag som kommunstyrelsen vid sitt sammanträde den 20 februari ska bestämma om man ska överklaga eller inte.

Onsdagen den 6 februari kommer Konstakademien att ordna en större programpunkt i anslutning till de alternativa Slussenutställningarna som för övrigt hela tiden kommer att vara bemannade med personer väl insatta i frågeställningarna. Samtidigt pågår den välbesökta mycket sevärda utställningen av konstverk och fotografier med Slussen som motiv.