Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Epsteins STHLM

Namninsamling runt Råstasjön

Skidåkarna stakade över Råstasjöns is på lördagen  …

… och änderna och ungsvanarna simmade runt i en vak …

Skidåkarna stakade fram på led över Råstasjöns snöpudrade is intill nya nationalarenan i Solna på lördagen. I en öppen vak simmade änderna och ungsvanarna fotograferade av en ornitolog som låg i vassen med sitt teleobjektiv. Motionärerna joggade runt och hundägarna promenerade med sina skyddslingar i koppel på de plogade gångstigarna längs stranden.

… och aktivisterna i nätverket Rädda Råstasjön delade ut flygblad …

… och samlade in namn mot de storskaliga byggplanerna i naturområdet norr om sjön.

Aktivisterna i Nätverket Rädda Råstasjön delade ut sina flygblad och samlade in namn mot den planerade bebyggelsen av 1800 bostäder i sextio hus, två till fyra våningar, några tio våningar, mellan Råstasjöns norra strand och järnvägsspåren längs Enköpingsvägen, delvis inom strandskyddat område.

Frågan om Råstasjöns närområdes framtid …

Den planerade bebyggelsen, från början tänkt ännu mer omfattande, har växt till den stora politiska frågan i Solna. Namninsamlingen mot bebyggelsen, som startade den första januari i år, har samlat över 2 300 namn. Till samrådsmötet om detaljplaneförslaget i Friends arena häromdagen kom flera hundra kritiska Solnabor.

… har satt igång en livlig diskussion i Solna stad.

Nätverket Rädda Råstasjön kräver totalstopp för kommunens byggplaner vid Råstasjön och dess omgivning med dess rödlistade arter och drygt 160 observerade fågelarter och vill istället att det görs till naturreservat. Den moderate riksdagsmannen Hanif Bali från Solna har för sin del i ett Facebookinlägg kallat Råstasjön för ”likvattnet nära arenan”, ej särskilt skyddsvärt sålunda. Folkpartiet i Solna vill bygga norr om Råstasjön, men inte inom strandskyddat området.  Meningarna är många. Diskussionen fortsätter.