Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-19 03:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/02/03/herta-fischer-92-ordnade-bostadsdebatt-i-solna/

Epsteins STHLM

Herta Fischer, 92, ordnade bostadsdebatt i Solna

”Ska vi ända till 35 års ålder bo hos föräldrarna?” var frågan som diskuterades i Solna stadsbibliotek på söndagen med den evigt unga och engagerade Herta Fischer, 92, som arrangör och samtalsvärdinna. I runt fem år har hon i ABF:s och bibliotekets regi återkommande ordnat så kallade Wienercaféer med sachertårta och kaffe och angelägna samhällsdiskussioner.

Herta Fischer inledde bostadsdebatten i Solna stadsbibliotek på söndagen ...

Förra gången var ämnet rasism. ”Då ville jag bjuda in Jimmie Åkesson och en genforskare från Karolinska. För det finns inga raser. Men de fick jag inte. De var för fega”, berättar hon och skrattar. Men på söndagen gällde diskussionen de ungas svårighet att hitta en egen lägenhet. Varför byggs det inte mer och billigare för ungdomar?

... med panelen (från vänster) Anders Ekegren, Leif Bergmark, P-O Brogren och Terence Hales.

En panel bestående av Anders Ekegren (fp), ordförande i Solnas stadsbyggnadsnämnd, Leif Bergmark, ordförande i den kommunala bostadsstiftelsen Signalisten, Terence Hales (mp), ersättare i stadsbyggnadsnämnden och P-O Brogren från hyresgästföreningen försökte besvara frågan.

Det är svårt att bygga billigt i Sverige. ”55 procent dyrare än genomsnittet i EU”, sade Leif Bergmark. Vidare: ”Byggmateriel är oerhört dyrt tack vare den oligopolliknande situationen på den marknaden”. Byggkostnaderna har ökat med 1 800 procent mellan 1968 och 2010 att jämföra med konsumentprisindex som bara ökat med 700 procent”. Leif Bergmark rekommenderade ungdomarna att bosätta sig längre ut i regionens periferi där bostäderna är billigare och lättare att få tag i. ”Det går fortare att pendla mellan Enköping och Centralen än att åka T-bana från Vällingby in till stan”, sade han.

Herta Fischer och Anders Ekegren ...

Anders Ekegren sade att Solna hävdar sig bra när det gäller studentbostäder. ”20 procent av länets studentbostäder finns i Solna och fler är på gång, bland annat 200 nya i Huvudsta”.  Han konstaterade också att bostadsbyggandet i dag helt ändrat karaktär sedan 1990-talet. ”Då tog staten all risk. I dag är bostadsbyggandet helt marknadsstyrt. De flesta byggherrar vill bygga bostadsrätter även om det finns en del som vill bygga hyresrätter. Nya regler för buller och partiklar har tillkommit. Medborgarna är aktiva och överklagar vilket förlänger och fördyrar byggprocessen”, sade han.

... och publiken.

Terence Hales menade att marknadskrafterna inte klarar av att bygga billigt för ungdomar. ”Bolagen vill bara tjäna pengar”. Han efterlyste någon form av tvingande reglering så att fler hyresrätter byggs.

Också P-O Brogren efterlyste fler hyresrätter. Men istället har utvecklingen gått i den motsatta riktningen. I Solna är bara 40 procent av bostäderna hyresrätter i dag mot 80 procent på 1990-talet.

Herta Fischer frågade varför byggnadskostnaderna är så höga i Sverige. ”Beror det på kartellbildning?”, undrade hon utan att få något svar.  Diskussionens fråga ”Ska vi ända till 35 års ålder bo hos föräldrarna?” fick inget riktigt bra svar. Det kanske ingen heller hade väntat sig. Diskussionen lär fortsätta.