Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-21 23:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/02/06/fyrahundra-stockholmspolitiker-pa-jubileumsfest-i-stadshuset/

Epsteins STHLM

Fyrahundra stockholmspolitiker på jubileumsfest i Stadshuset

Kvällens värdinna fullmäktiges ordförande  Margareta Björk (m) med stadens officiella kedja runt halsen ...

... hälsade alla gamla och nya Stockholmspolitiker välkomna ...

... till jubileumsfesten ...

... i Blå hallen på tisdagskvällen.

Runt åttahundra var bjudna. Omkring fyrahundra kom. Femtioprocentig närvaro alltså. Trots att den var frivillig. Gamla och nuvarande politiker i Stockholms kommunfullmäktige samlades i Blå hallen i Stadshuset och firade 150-årsjubileet av stadens självstyrelse.

Särskilt välkomnade hon nestorn Nils Hallerby (fp), 92, (närmast i bild) men också de övriga som ...

Äldste gästen bland alla prominenta f.d. stockholmspolitiker på festen var f.d. stadsbyggnadsborgarrådet Nils Hallerby (fp), 92 år. Han valdes in i fullmäktige redan 1950. Nils Hallerby hade just ändrat titel till skolborgarråd när almstriden i Kungsträdgården ägde rum 1971 och var från början för fällningen av träden (det var bara moderaten Gösta Agrenius bland borgarråden som var emot hela tiden). Men Nils Hallerby böjde sig för opinionen innan Hjalmar Mehr (s) så småningom gjorde detsamma. På jubileumsfesten på tisdagskvällen fick Nils Hallerby motta de övrigas applåder.

... f.d. finansborgarrådet Mats Hulth (s) ...

... och f.d. finansborgarrådet Annika Billström (s) ...

... och f.d. skolborgarrådet Jan Björklund (fp) ...

... och Märta Fransson (m) och Staffan Sjödén (m) bland alla andra.

När Stockholms första stadsfullmäktige sammanträdde för 150 år sedan för första gången den 20 april 1863 bestod den politiska församlingen av 100 ledamöter (i dag är de 101). Men det var dåligt med de folkvaldas närvaro i början. Det hände att mer än fyrtio ledamöter var frånvarande på sammanträdena på 1860-talet och ibland troppade så många av under mötets gång att fullmäktige inte blev beslutsmässigt.  Då och då fick de frånvarande böta om de inte hade giltigt förfall. Annorlunda i dag. Böterna är borttagna. Och suppleanterna rycker in om de ordinarie har förhinder.