Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-22 01:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/02/07/pa-vandring-i-jenny-nystromidyll/

Epsteins STHLM

På vandring i Jenny Nyströmidyll

Över hundraårig Lidingövilla inbäddad i snö, ritad som så många andra från samma tid av arkitekten Jacob J:son Grate ...

... samma villa på höjden sedd nerifrån korsningen Drottningvägen/Oskarvägen.

Under snötyngda trädgrenar vandrade jag runt i ett sagoaktigt landskap som på ett gammalt romantiskt julkort av Jenny Nyström bland Lidingös äldsta, praktfulla, arkitektritade villor i Hersby på torsdagen. Endast mötet med den långskäggiga jultomten med säcken på ryggen uteblev för att illusionen skulle bli fullständig.

Stadsvandringen i Hersby bland Lidingös äldsta villor leddes av byggnadsantikvarie Christer Wik ...

... här på väg förbi ytterligare ett hus ritat av Jacob J:son Grate.

Men jag var inte ensam. Ungefär hundra personer följde med byggnadsantikvarien Christer Wik på stadsvandringen bland de gamla Lidingövillorna med sina individuella och konstfulla egenheter.  Han visade på och berättade om valmade tak, profilerade konsoler, spröjsade fönster, indragna balkonger, jugend, nationalromantik, barock, herrgårdsstil,  mm.

I denna Amerikainspirerade "röda stuga" lär Povel Ramel en gång ha bott ...

... och i detta pampiga hus inspirerat av stram österrikisk jugend med glaserat taktegel bodde en gång sångerskan Monica Zetterlund. "Men jag kunde inte bo kvar. Det kom för många gäster", lär hon ha sagt, enligt Christer Wik.

Ofta nämnde Christer Wik namnet Jacob J:son Gate (1881-1938), arkitekten som ritade många villor under Lidingös första nybyggartid från 1907. I början fanns ingen stadsplaner i Lidingö köping. P-O Hallman ritade den första. Den godkändes i högsta instans den 7 februari 1913, alltså för på dagen hundra år sedan. Av den anledningen ordnades stadsvandringen på torsdagen liksom ytterligare ett jubileumsevenemang senare på kvällen med flera föredrag i Lidingö stadshus om bebyggelsen på ön.

Lidingös första stadsplan är utställd i Lidingös stadshus.