Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-09 06:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/02/07/stort-intresse-for-alternativen-till-stadens-underkanda-slussenplan/

EPSTEINS STOCKHOLM

Stort intresse för alternativen till stadens underkända Slussenplan

Konstakademiens hörsal var fullsatt när de alternativa förslagen för Slussens framtid diskuterades på onsdagskvällen.

Slussens framtid intresserar allt fler stockholmare. Många har varit och tittat på Konstakademiens utställningar med de två alternativa förslagen till stadens officiella ”Nya Slussen” som stoppats i Mark- och miljödomstolen. Och Konstakademiens hörsal var fullsatt när Slussens framtid diskuterades på onsdagskvällen.

"Slussbacken" presenterades av de tre upphovsmänen Jonas Bohlin, Leif Bolter och Mats Edblom (mitt i bilden) och "Slussen plan B" av Lennart Klaesson (längst till vänster) och Richard Murray och Tor Edsjö (till höger).

Det ena förslaget som ställs ut är Konstakademiens eget och heter ”Slussbacken”. Det behåller, till skillnad från stadens förslag, näset mellan Gamla stan Söder.

I "Slussen plan B" förvandlas Gula gången och Blå bodarna till inomhusterminaler för busspassagerare och döps om till Mälarpassagen respektive Saltsjöpassagen med fina utsikter över vattnen.

Det andra förslaget har utarbetats av en fristående expertgrupp och heter ”Slussen plan B”. Det innebär att Slussen helt byggs om med bland annat en modern bussterminal inomhus. Förutom att ”Slussen plan B” kan byggas inom gällande detaljplan har den flera andra uppenbara fördelar.

"Slussen plan B" har många fördelar jämfört med stadens förslag "Nya Slussen".

”Slussen plan B” blir flera miljarder billigare än ”Nya Slussen”. Den ger samhällsekonomiska vinster på ännu fler miljarder vid en seriös jämförelse enligt vedertagna beräkningsgrunder.  Den går flera år snabbare att bygga. Den ger bättre bytesmöjligheter mellan buss och T-bana.  Den orsakar mindre besvär för stockholmarna under byggtiden. Den behåller de fria utblickarna mellan Mälaren och Saltsjön.

Richard Murray förklarar "Slussen plan B" för Miljöpartiets Stockholmspolitiker. Oppositionsborgarrådet Daniel Helldén skymtar mellan huvudena. Presentationen skedde på utställningen före mötet i den närbelägna hörsalen.

Allt fler stockholmare tycks bli intresserade av alternativen. Många har varit och sett utställningarna på Konstakademien som pågår till 10 februari. Stadens finansborgarråd Sten Nordin (m) var där häromdagen liksom landshövdingen Chris Heister. På onsdagskvällen fick stadens miljöpartister med borgarrådet Daniel Helldén i spetsen en specialvisning av ”Slussen plan B” innan de båda förslagen presenterades och diskuterades i Konstakademiens fullsatta hörsal.

Skönhetsrådets Martin Rörby var mycket kritisk till stadens förslag. När han studerade "Slussen plan B" fick han en aha-upplevelse.

Skönhetsrådets sekreterare Martin Rörby var en av många som yttrade sig positivt om ”Slussen plan B”.

”Skönhetsrådet har gjort tummen ned för stadens förslag Nya Slussen. Vi anser inte det är en framkomlig väg.  Men vi har inte tagit ställning ännu till något av de alternativa förslagen. Men det är en aha-upplevelse att konstatera att Slussen plan B kan genomföras inom gällande detaljplan och ändå ge utrymme för nya moderna lösningar”, sade han bland annat.