Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-18 13:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/02/08/slogbod-invigd-i-stolpaskogen/

Epsteins STHLM

Slogbod invigd i Stolpaskogen

Täbys egen slogbod i Stolpaskogen invigdes ...

I Dalarna på 1800-talet och tidigare byggde arbetsfolket en slogbod (slåtterkoja) att övernatta i när de var på slåtterarbete i utmarkerna långt hemma från gården, en timrad byggnad med tak och öppning åt ena hållet, intill vilken en värmande eld flammade.

... av kommunalrådet Annica Nordgren (c) ...

I Täbys egen, centralt belägna utmark, Stolpaskogen, invigdes på fredagen en slogbod som ska fungera som vindskydd vid regn och rusk för dagisknattar och motionärer med behov att stanna till och rasta på Svältan, den lilla ängen några hundra meter från Ensta krog och bebyggelsen där slogboden står.

... och Mats Staaf berättade hur han gått tilllväga när han byggde den ...

Timmermannen Mats Staaf har byggt slogboden med stockar, fällda, kvistade, barkade och kapade från Stolpskogens närbelägna tallar. Den knuttimrade byggnaden ska säkert stå i tusen år, tror han.

... och efter invigningen blev det grillfest kring lägerelden.

När kommunalrådet Annica Nordgren (c), som helst vill att Stolpaskogen ska bli naturreservat men ännu inte fått med sig allianskamraterna, hade invigningstalat och klippt bandet bjöd kommunen på grillfest med marshmallows. Ungdomarna som närvarade vid invigningen föredrog dock korv på sina grillpinnar.