Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-03 17:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/02/11/fp-vill-inratta-naturreservat-runt-rastasjon-och-lotsjon/

EPSTEINS STOCKHOLM

Fp vill inrätta naturreservat runt Råstasjön och Lötsjön

Stadsbyggnadschefen Ingrid Gyllfors presentation av Solna kommuns detaljplaneförslag för exploatering av naturområdet ...

... norr om Råstasjön väckte många protester bland de närvarande Solnaborna vid samrådsmötet för knappt tre veckor sedan.

Flera hundra Solnabor ansatte politiker och tjänstemän hårt vid ett öppet så kallat samrådsmöte i Friends arena för knappt tre veckor sedan. Det gällde planerna på att bygga 1 800 nya lägenheter (Arenastaden kallad) i mestadels två- till fyravåningshus (men också tiovåningshus) i naturområdet norr om Råstasjön, en del inom strandskyddet.

I dag meddelar folkpartiet i Solna och Sundbyberg i ett pressmeddelande att man vill göra ett sammanhängande naturreservat mellan Råstasjön och Lötsjön.

Nu meddelar folkpartiet i Solna och Sundbyberg att de vill inrätta ett sammanhängande kommunalt naturreservat runt Råstasjön i Solna och Lötsjön i Sundbyberg och samtidigt stänga av Sjövägen runt Råstasjön för biltrafik.

Folkpartiet i Solna ser dock positivt på att delar av området norr om Råstasjön bebyggs men motsätter sig att det sker närmare än 100 meter från stranden (strandskyddet).  Övriga partier i den styrande alliansen har inte sagt hur de ställer sig till folkpartiets idé om naturreservat och minskade bebyggelseplaner.

Aktivisterna i nätverket Rädda Råstasjön fortsätter att samla in namn mot detaljplaneförslaget.

Nätverket ”Rädda Råstasjön” har från årsskiftet till nu samlat in drygt 3 800 namn mot det utställda detaljplaneförslaget.