Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-12-02 17:25

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/02/16/700-kokbocker-till-forman-for-hemlosa-skanktes-bort-i-city/

EPSTEINS STOCKHOLM

700 kokböcker till förmån för hemlösa skänktes bort i City

Förberedelser i Klara kyrka ...

... för att skänka bort  700 kokböcker ...

Förvånade stockholmare tillfrågades på gatorna i City på fredagseftermiddagen av volontärer från Klara kyrka om de ville ha en praktfull kokbok gratis. Men del skyndade bara förbi med bortvänt ansikte eller en ”jag har inte tid”-kommentar. Andra stannade till, undrade vad det handlade om, fick en bok och skyndade vidare. Efter några timmar på fredagseftermiddagen var 700 böcker bortskänkta. Dock kunde de som fått boken sätta in en gåvodonation som motprestation om de önskade, frivilligt dock.

... till förbipasserande stockholmare i City ...

Kokboken ”Gatans mat – en kokbok för hemlösa” är ett projekt initierat av kocken och människovännen Magnus Hansson som driver ett cateringföretag i Västerås. Överskottet från projektet går oavkortat till Stadsmissionen i Stockholm och Västerås. Magnus Hansson vill med boken skapa en insikt om hur brutala villkoren är för människor som lever i socialt utanförskap.

... här av hälsobloggaren Josefi Dahlberg som bidragit med ett recept på rödbetssallad i boken och huvudförfattaren John Arthur Ekebert.

Förutom recept av kända och okända kockar innehåller boken bilder, dikter, kortnoveller och en hel självbiografisk roman av John Arthur Ekebert, som växte upp med missbrukande föräldrar i Fruängen, tidigt själv började med droger, levde som narkoman i fyrtio år, men till sist mirakulöst lyckades ta sig loss från drogberoendet. Gripande och läsvärt.

Självklart delades inte hela upplagan av ”Gatans mat” ut på fredagseftermiddagen. Den finns förstås också att köpa, bland annat på Bokus.

Läs också: Inifrånbilder från hemlösheten

Läs också: Ovanlig kokbok inne i slutproduktionen