Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 10:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/02/17/fagelguidning-mot-byggplaner/

EPSTEINS STOCKHOLM

Fågelguidning mot byggplaner

Hägrarna står blickstilla på Råstasjöns snötäckta is ...

... och vattenrallen går lugnt omkring och letar mat på bottnen bara tre meter från gångstråket ...

... medan gulsparvarna skuttar omkring på marken,

Ute på Råstasjöns snötäckta is står drygt sextio hägrar blickstilla. Grönfinken sjunger i ett träd. Högst upp i alen knaprar grönsiskorna på de små runda kottarna. Blåmesarna svärmar kring fågelmatbordet. På marken trippar gulsparvarna. Nötväckan slår sig ned på fågelholkens tak.

"Titta en ringduva!" Blickar vänds mot skyn.

-Titta, årets första ringduva. Våren är på väg, utropar ornitologen Hasse Ivarsson. Allas blickar vänds mot skyn. Det är fågelguidning med udden riktad mot Solna stads massiva byggplaner norr om Råstasjön, 60 hus, några upp till tio våningar, 1 800 lägenheter. En del av husen planeras endast 45 meter från stranden, innanför strandskyddet. Detaljplaneförslaget ställs ut just nu.

Leo Rudberg (i blå toppluva) säger  till Anders Ekegren (fp) (i svart toppluva) att det inte räcker med ett begränsat naturreservat. All bebyggelse måste stoppas norr om Råstasjön, menar Leo Rudberg.

Stadsbyggnadsnämndens ordförande Anders Ekegren (fp) är en av ett femtiotal deltagare i fågelguidningen. Han vill minska bebyggelsen och inrätta naturreservat mellan Råstasjön i Solna och Lötsjön i Sundbyberg.

-Det räcker inte. Alla planerad bebyggelse norr om sjön måste stoppas. Strandskogen är ett lika viktigt ekosystem som själva sjön, säger ornitologen Leo Rudberg från nätverket Rädda Råstasjön som nu samlat in drygt 4 500 namnunderskrifter för kravet på totalt byggstopp i det aktuella området och att det istället görs till naturreservat.

I den öppna vaken simmar de gråbruna fjolårssvanarna tillsammans med vigg, gräsänder och ett storskrakepar ...

... och en liten smådopping.

Har vi tur kan vi få se den sällsynta vattenrallen, en av de 181 fågelarter som har skådats vid Råstasjön. Och det har vi! Bara tre meter från gångstigen går den obekymrat omkring och letar mat i det grunda vattnet. Ingen annanstans i landet kan man komma vattenrallen så nära, berättar ornitologen Johan Lind. Och i den öppna vaken inte långt därifrån dyker den lilla smådoppingen upp och ned i vattnet. En idealisk plats och dag för fågelskådning.

Läs också: Fp vill inrätta naturreservat runt Råstasjön och Lötsjön