Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Epsteins STHLM

Fem tusen bostäder kan skapas på Karolinska sjukhusets mark

Arkitekten Samuel Rizk presenterade sitt förslag Karolinastaden …

… med fem tusen nya hyreslägenheter på nuvarande Karolinskas område …

Arkitekten Samuel Rizk presenterade sitt förslag till 5 000 nya hyreslägenheter, Karolinastaden, på nuvarande Karolinska sjukhusets område när nya KS blir klart 2016. Förslaget är ritat på uppdrag av Vänsterpartiet som hade öppet möte med panelsamtal efter presentationen på Teater Tribunalen på tisdagskvällen.

… med nybyggda, ombyggda och påbyggda hus.

De flesta gamla hus blir kvar och ombyggda till bostäder, många för studenter, om Karolinastaden förverkligas. Endast de barackliknande byggnaderna rivs. Nya hus tillkommer. Längs ytterområdets bullerstörda ytor bli det kontor. Karolinastaden är tänkt som en bilfri, klimatsmart stadsdel med hus byggda i prefabricerade element, för att hålla nere kostnaderna, i trä för miljöns skull, men ändå med en varierad arkitektur.

Panel 1: Haval Murad (VD arkitektkontoret Detail Group), Lina Glans (ordförande jagvillhabostad.nu), Cathrine Bülow (grundare Ekobyggportalen) och Sarah Grahn (professor KTH).

Finns det några problem med visionen, undrade moderatorn Vanda Kehr, vänd till panelerna. ”Svårigheten är nog att komma överens politiskt”, trodde Cathrine Bülow, Ekobyggportalen.  ”Risken är att socialdemokratiska och moderata landstingspolitiker åker ner till byggmässan i Cannes och säljer marken till något medicinföretag. Men vi måste driva opinion för Karolinastaden”, sade vänsterns landstingsråd Håkan Jörnehed. (Det är landstinget som äger marken).

Panel 2: Vänsterpolitikerna Maria Hannäs, Thomas Magnusson och Håkan Jörnehed.

Solnapolitikern Thomas Magnusson (v) hoppades att visionen kommer att förverkligas. ”Det är ett bra alternativ till att bygga på naturområdet norr om Råstasjön. Hyresrätter behövs. I Solna har det i stort sett bara byggts bostadsrätter. Och många som pendlar in och jobbar i Solna skulle säkert vilja bo där i Karolinastaden”, menade han.