Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-30 19:02

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/02/21/fran-lindgarden-pa-djurgarden-till-abba-the-museum/

Epsteins STHLM

Från Lindgården på Djurgården till ABBA the Museum

Om drygt två månader (den 7maj) öppnar ABBA The Museum i den snart färdiga byggnaden på Djurgårdsvägen som huvudsakligen ska inrymma Hotell Melody. Det blir inte gratis att besöka anläggningen. Vuxna betalar 195 kronor och barn under 8 år 50 kronor.

Snart är det nya hotellet på Djurgårdsvägen färdigbyggt ...

... där ABBA The Museum ska inhysas i källarregionerna.

På platsen låg tidigare den klassiska sommarrestaurangen Lindgården. När Stockholms stad sålde Lindgården till en privat fastighetsägare 1990 var det på villkor att denne skulle rusta upp byggnaderna. Det skedde inte. I stället vansköttes Lindgården under två decennier och förföll utan att staden följde upp kraven i köpeavtalet. Slutligen revs Lindgården för cirka två år sedan.

På platsen låg tidigare sommarrestaurangen Lindgården som presenterades på detta sätt ...

... i Magda Englund-Hellmérs skrift från 1949.

Lindgården var den sista återstående byggnaden från funkisutställningen i Stockholm 1930. I slutet av 1940-talet var den stadens största och populäraste sommarrestaurang med levande musik sommarens alla dagar, framgår det av Magda Englund-Hellmérs skrift ”Djurgården – Förr och Nu”, från 1949. Det var då det. I framtiden blir det i stället inspelad popmusik i källaren på det nya hotellet som ersätter Lindgården.