Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-01 11:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/02/23/piratpartiet-hotas-av-atal/

EPSTEINS STOCKHOLM

Piratpartiet hotas av åtal

Piratpartiet demonstrerade på lördagen mot åtalshot från Rättighetsalliansen (f.d. Antipiratbyrån).

Piratpartiet demonstrerade på lördagen på Medborgarplatsen mot Rättighetsalliansens (f.d. Antipiratbyråns) hot (i ett brev den 19 februari) att dra partiet inför domstol. Detta sker om inte Piratpartiet senast på tisdag (26 februari) förklarar att man tänker upphöra med att som hittills ge fildelningssajten Pirate Bay tillgång till nätet, s.k. internetaccess.

Piratpartiets EU-parlamentariker Christian Engström ...

Ett hundratal åhörare (några tillresta från Skåne, Norrland och Norge) lyssnade på tal av partiets tunga namn, grundaren Rick Falkvinge, nuvarande partiledaren Anna Troberg och parlamentsledamöterna i EU Amelia Andersdotter och Christian Engström.

... och Amelia Andersdotter talade för fri kommunikation på nätet ...

Christian Engström sade att man inte kan straffa budbäraren för innehållet, exempelvis Posten för vad försändelserna den förmedlar innehåller, om det så är knark. Inte heller ska den som tillhandahåller internetaccess straffas för det innehåll som därigenom förmedlas på nätet. ”Det är inte olagligt att tillhandahålla infrastruktur”, menade han.

... inför ett hundratal åhörare på Medborgarplatsen ...

En viss oro antyddes av talarna att medlemmarna i Piratpartiets styrelse skulle kunna bli skadeståndsskyldiga ifall det kommer till rättegång och om partiet förlorar målet. Samtidigt garanterades att kampen för ett fritt informationsutbyte på internet fortsätter. Piratpartiet vill ändra upphovsrättslagstiftningen så att upphovsrätten endast tillerkänns kommersiella syften, inte gentemot privatpersoner. ”All icke-kommersiell kopiering och användning, som fildelning, ska legaliseras”.

... som också fick gratisexemplar av Christian Engströms och Rick Falkvinges bok "En reformerad upphovsrätt".

En linje som Piratpartiet har fått stöd för av EU-parlamentets Gröna grupp, sju procent av de folkvalda.