Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-26 00:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/02/25/demonstration-i-sundbyberg-mot-valdtakter-och-for-kommunalt-engagemang/

EPSTEINS STOCKHOLM

Demonstration i Sundbyberg mot våldtäkter och för kommunalt engagemang

En demonstration genomfördes i Sundbyberg på söndagen ...

Ett hundratal personer tågade genom centrala Sundbyberg på söndagen. De demonstrerade mot våldtäkter och sexuella övergrepp och för en attitydförändring där fokus sätts på förövaren och inte på offret.

... mot våldtäkter efter den brutala gruppvåldtäkten i kommunen för en månad sedan.

Demonstrationen arrangerades av Föreningen Storasyster tillsammans med Stjärnjouren i Sundbyberg en månad efter den brutala gruppvåldtäkten i Sundbyberg. Hanna Nilsson från Stjärnjouren var en av talarna.

Hanna Nilsson från Sjärnjouren talade och krävde ..

”En vanlig dag i Sverige anmäls i genomsnitt 18 våldtäkter. Mörkertalet är stort, runt åttio procent. Många av dem möter vi i Sundbybergs tjejjour i vår stödverksamhet”, berättade hon.

... större engagemang i frågan från kommunens sida.

Sundbybergs tjejjour Stjärnjouren, som funnits i tio år, består av cirka trettio volontärer som de senaste åren jobbat utan ekonomiska bidrag från kommunen med bland annat workshops i Sundbybergs skolor på temat ”vad är okej sex?”.

Slagverkarna Riotsamba gick främst i demonstrationen och såg till ...

Nu ställer man större krav på kommunen, bland annat ekonomiska, men också som Hanna Nilsson sa: ”att Sundbybergs kommun garanterar att alla ungdomar erbjuds möjligheten att få prata om gränsen mellan sex och övergrepp samt destruktiva maskulinitetsföreställningar. Inte bara en gång, utan fler gånger, under sin skoltid”.

... att den den inte undgick Sundbybergsborna.