Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-19 12:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/03/16/det-ser-morkt-ut-for-nya-slussen/

EPSTEINS STOCKHOLM

Det ser mörkt ut för Nya Slussen

Vid ABF-mötet om Slussen på lördagen ...

Det ser mörkt ut för Stockholms stads förslag för Nya Slussen vars öde avgörs i veckan som kommer. Detaljplanen som för över ett år sedan antogs med tre rösters övervikt i kommunfullmäktige upphävdes av Mark- och miljödomstolen i december förra året. Före fredag 22 mars måste staden komplettera sin ansökan om prövningstillstånd för att få domen upphävd. Men ärendet finns inte med på kommunstyrelsens föredragningslista på onsdag (20 mars).

... medverkade bland andra Hans Lindqvist (c), landstingspolitiker, Tomas Rudin (s), oppositionsborgarråd i Stockholm och Lennart Klaesson, en av arkitekterna bakom Slussen plan B (de tre i främre raden med ansiktena synliga på bilden).

Vid Slussenmötet i ABF-huset på lördagen, när den av frivilliga experter utarbetade Slussen plan B presenterades inför ett par hundra intresserade åhörare, menade oppositionsborgarrådet Tomas Rudin (s), som själv sitter i kommunstyrelsen, att ärendet inte kommer upp på kommunstyrelsens nästa möte beror på att det inte finns några sakliga argument mot domen som staden kan åberopa. Skälet till att detaljplanen för Nya Slussen upphävdes av domstolen var nämligen att utsikten från det s.k. Glashuset byggdes för trots att det i detaljplanen för Glashuset finns inskrivet att utsikten inte får byggas för. Och staden kan inte antaga två varandra motstridiga planer.

Ekonomen Richard Murray i Slussen plan B-gruppen berättade att de samhällsekonomiska kostnaderna för stadens officiella förslag blir 22,5 miljarder kronor mot 13,1 miljarder för Slussen plan B.

Tomas Rudin menade att det därför nu var dags att släppa prestigen i alla politiska partier och pröva om Slussen plan B kan ligga till grund för en nybyggnad av Slussen.  En av många fördelar med Slussen plan B är att den kan byggas inom gällande detaljplan. Den blir dessutom billigare, saknar den Essingeledsbreda nedfarten mot Skeppsbron och de norrvända fyravåningshushöga trapporna från Gamla stan mot Söder, går snabbare att bygga och skonar Katarinaberget från att sprängas ut. Landstingspolitikern Hans Lindqvist (c) var inne på samma linje liksom större delen av publiken.

En sammanfattande  jämförelse mellan Nya Slussen och Slussen plan B.