Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-17 22:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/04/04/diskussionen-om-byggbrak-handlade-mest-om-slussen/

Epsteins STHLM

Diskussionen om "byggbråk" handlade mest om Slussen

Lars Epstein
Rätta artikel

Ett drygt hundratal personer lyssnade på diskussionen om "byggbråk i Stockholm" på Stadsbiblioteket på torsdagskvällen ...

Inför ett drygt hundratal åhörare i Rotundan på Stadsbiblioteket diskuterades på torsdagskvällen ”Byggbråk” i Stockholm. Efter en historisk inledning kom den inkallade panelen snart in på frågan om Slussens framtid.

... snabbt kom Slussen att dominera diskussionen i panelen ...

Arkitekturhistorikern Eva Eriksson var inte nådig i sin kritik av stadens förslag Nya Slussen.

”Det är en väldigt dålig plan. Svagheterna är många. Övergången mellan Söder och Gamla stan hackas sönder. Stadsdelarna skiljs från varandra. En väldigt bred bro anläggs mot Skeppsbron i en häftig uppförsbacke. Bussgaraget i Katarinaberget kostar miljarder. Förutsättningarna för kollektivtrafiken har förändrats sedan beslutet om tunnelbana till Nacka fattats. Jag hoppas på sunt förnuft från politikerna, att de tittar på Slussen Plan B som kan byggas efter gällande detaljplan.”, sade hon.

... som bestod av från vänster moderatorn Frida Lindfors, Ann-Charlotte Backlund, Martin Rörby och Eva Eriksson.

Skönhetsrådets sekreterare Martin Rörby menade att det grundläggande felet som politikerna gjort med Slussen är att de först bestämde sig för en trafiklösning och därefter för gestaltningen, i stället för tvärtom.

”Man har inte fattat vad stadsbyggnad handlar om när man gjort på det viset”, sade han.

Stadsantikvarie Ann-Charlotte Backlund fick frågan om varför inte Stadsmuseet yttrat sig över den alternativa Plan B.

Hon sade att Stadsmuseet bara kunde yttra sig över frågor som man fått på remiss och att det bara är stadens förslag som kommit på remiss till museet.