Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-02 07:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/04/21/en-strykjarnsforskare-efterlyses-till-tvatterimuseet-vid-albysjon/

EPSTEINS STOCKHOLM

En strykjärnsforskare efterlyses till Tvätterimuseet vid Albysjön

Tvätterimuseet vid Albysjöns strand ...

... skapades och visas på ett handfast sätt av Olle Magnusson ...

Tvätterimuseet, Sveriges enda, skapades av Olle Magnusson för snart tjugo år sedan vid Albysjöns strand. I ett par gamla renoverade kåkar (en kort promenad från Masmo tunnelbanestation) har han samlat gamla tvättmaskiner och ett oöverskådligt antal tvättredskap som användes vid det förr i tiden tunga och mödosamma tvätteriarbetet innan den elektriska tvättmaskinen introducerades på allvar i hus och hem.

... här med en s.k. stöta, en föregångare till den moderna tvättmaskinen.

I det som nu är Tvätterimuseet bodde och bedrev familjen Johansson tvättinrättning för stadsborna mellan 1905 och 1920. Efterhand växte allt fler tvättinrättningar fram på båda sidor om sjön för att så småningom avvecklas, den sista på 1960-talet.

Tvätterimuseet har en imponerande samling gamla strykjärn ...

... som dock skulle behöva detaljstuderas och dateras för att kunna sättas in i sitt rätta historiska sammanhang.

Bland det charmiga museets alla föremål finna en imponerande samling strykjärn från olika tider och i olika modeller som Olle Magnusson kom över på Blocket. Det gamla paret som samlat på strykjärnen hade dock inte några uppgifter om de olika exemplaren. ”Kanske en lämplig uppgift för en vetgirig student intresserad av kultur och teknik att utreda och skriva en C-uppsats om”, föreslår jag vid visningen. ”Absolut”, säger Olle Magnusson.

Detta 201-åriga strykjärn i samlingen har en intressant inskription: "Erik Jons Son Anna Christina Pehrs Dotter Oxebo 28/3 1812", kanske en bröllopsgåva.