Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-18 10:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/04/26/direktorer-totalsagar-nya-slussen/

Epsteins STHLM

Direktörer totalsågar Nya Slussen

Hård kritik från näringslivet i dagens DN ...

I dagens DN totalsågar ett antal inflytelserika direktörer med Christer Gardell och förre moderate statssekreteraren Sten Westerberg i spetsen alliansens plan för ”Nya Slussen”. I debattartikeln konstateras att ombyggnaden av Slussen bör komma igång snarast vilket bäst sker genom att bygga inom den gällande detaljplanen.

Det skulle innebära en byggtid på fyra och ett halvt år istället för åtta år med alliansens förslag, dessutom ”till avsevärt lägre kostnad”. ”En omedelbar byggstart inom ramen för nuvarande detaljplan skulle vi alla tjäna på, företagare, pendlare, skattebetalare och stockholmare”, heter det sammanfattningsvis.

I debattartikeln påpekas det också att en expertutredning redan 2004 konstaterade att en bussterminal (som nu planeras) insprängd i Katarinaberget skulle bli dyr och tekniskt komplicerad. Argumenten i artikeln stämmer bra överens med den s.k. Slussen plan B som utarbetats av ett antal fristående experter.

... mot alliansens plan Nya Slussen ...

Jag frågade stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (m) som stod i moderaternas valtält på Norrmalmstorg på fredagen vad hon ansåg om kritiken mot stadens förslag till Slussenlösning. Hon hade inte hunnit läsa debattartikeln men fått den refererad. ”Vi ska avvakta lite med att svara på den. Jag tycker att den liggande planen är fin och hoppas att Mark och miljööverdomstolen godkänner den”, sade hon.

... som dock försvaras av stadsbyggnadsborgarrådet Regina Kevius (m).

Diskussionerna om Slussens framtid lär ta ny fart efter direktörernas braständare.