Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-18 17:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/04/26/tors-torns-ersattare-i-hagastaden-presenteras-nasta-manad/

Epsteins STHLM

Tors torns ersättare i Hagastaden presenteras nästa månad

Lars Epstein
Rätta artikel

Tors torn skrotades som entrébyggnader för två år sedan ...

... men nu är två nya byggnader aktuella på samma plats, här utpekad av Hagastadens projektledare Gunilla Wesström på en karta som visar den nya Hagastaden ...

... och här på Torsplan ska de byggas.

Planerna på att bygga de två hårt kritiserade, 140 meter höga, tvillingbyggnaderna Tors torn vid Torsplan, stoppades definitivt i papperskorgen för två år sedan. Nästa månad kommer exploateringskontoret att presentera ett helt nytt förslag till två höga hus istället för Tors torn som ska markera entrén till den nya Hagastaden.

--

Gunilla Wesström sade att förslagen till s.k. entrébyggnader presenteras nu i maj (till höger Trafikverkets Håkan Anderson som berättade om överdäckningen av E-4:an genom området och byggandet av nya Solnabron på informationsmötet i Rödabergsskolan på torsdagskvällen).

Det berättade Gunilla Wesström, stadens projektchef för Hagastaden, vid ett informationsmöte i Rödabergsskolan på torsdagskvällen. Hon sade också att exploateringskontoret arbetar med fyra intressenters olika förslag och att ett av dessa ska väljas ut och bli offentligt i maj. Om också de övriga tre förslagen blir offentliga kunde hon inte säga.

Klockhusets framtida öde är oklart. Rädda Klockhuset, som påminner om en vacker gammal tegelkyrka på landet!

Klockhusets framtida öde är inte heller avgjort än. Klockhuset är, om det blir kvar, den enda byggnad från Norra stationsområdet när Hagastaden är färdigbyggd 2025. Klockhuset kommer att rivas och i någon form byggas upp, mer som en skulptur än en byggnad, sade Gunilla Wesström. Jag har hört tankar om att endast bevara själva tornet. Men det räcker inte, enligt min mening.

Varför inte bygga upp hela byggnaden och använda den som förskola eller liknande, föreslog jag på mötet. Andra deltagare tyckte att man skulle kunna ha restaurang i Klockhuset. Varför inte. På Södra station finns det gamla så kallade Tegelhuset kvar som enda byggnad som minner om en svunnen järnvägsepok. Norra stationsområdet borde få sin motsvarighet i det ostympade Klockhuset.