Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 11:04

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/05/06/pa-kampingebacken-13-i-tensta-ar-det-fortfarande-1969/

Epsteins STHLM

På Kämpingebacken 13 i Tensta är det fortfarande 1969

Marmeladburken i skafferiet väcker minnen.

I skafferiet i familjen Arturssons kök 1969 på Kämpingebacken 13 i Tensta stod och står än i dag en burk Findus TV-soppa. Inte för att jag minns hur TV-soppa smakade. Men pappburken med apelsinmarmelad minns jag. Själva pappburken alltså. Det var en sådan som föräldrarna ibland skickade i paket till sina barn på kollo tillsammans med en serietidning och ett paket Mariekex på 1960-talet. Inte sällan hände det att burken knycklades sönder under postbefordran och att det klibbiga innehållet hade läckt ut när det nådde den unge telningen ute på Barnens Ö där jag vid den tiden jobbade som kolloledare.

Sven och Iréne Arturssons bröllopsporträtt och porträttfotografier står kvar i original ...

... i vardagsrummet på Kämpingebacken 13.

Familjen Arturssons lägenhet på Kämpingebacken 13 är sedan bomässan i Tensta 2006 museilägenhet och är möblerad och i samma skick som den var när den var ny och familjen flyttade Artursson flyttade in 1969. Den var en av stationerna på söndagens stadsvandring i Tensta.

Anna Seidevall-Byström berättar om tankarna bakom miljonprogrammet i Tensta ...

... medan Marit Holgersson berättade om Tenstas långa historia.

Anna Seidevall-Byström från Stadsmuseet och Marit Holgersson från Medeltidsmuseet guidade och berättade om bosättningarna i Tensta från Vendeltid (600-talet) till dagens miljonprogram. Vandringen skedde i samarbete Stadsbiblioteket och projektet Stockholm läser som sponsrade arrangemanget varför vandringen var gratis. Detta eftersom Stockholms läsers cirkelbok i år är Lena Anderssons skönlitterära skildring av sin uppväxt i Tensta ”Var det bra så?” från 1999. Den kommer nu ut också i en lättläst version på LL-förlaget bearbetad av Cecilia Davidsson.

I dag (måndag 6 maj kl 18.00) kommer de båda ovannämnda författarna till Tensta bibliotek och talar om boken. Det blir också uppläsning av elever från Vår teater. Det låter intressant.

Repris på Tenstavandringen blir det onsdagen den 22 maj kl 18. Gratisbiljetter kan hämtas på Stadsmuseet eller Tensta bibliotek.