Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 02:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/05/08/stockholm-ordnar-internationell-konferens-om-hemloshet-i-host/

Epsteins STHLM

Stockholm ordnar internationell konferens om hemlöshet i höst

Socialborgarrådet Anna König Jerlmyr berättade om en konferens om hemlöshet som Stockholm ordnar i höst ...

I höst (någon gång i oktober/november) ordnar Stockholms stad en internationell konferens om hemlöshet med EU-deltagande. Det berättade socialborgarrådet Anna König Jerlmyr (m) vid ett möte om hemlöshet som ordnades i Oscars församlings regi i församlingshemmet på Fredrikshovsgatan på tisdagskvällen.

Om jag förstod det rätt så handlar det om att försöka nå en samsyn i hur Europas storstäder i framtiden på ett ansvarsfullt sätt ska stötta EU-medborgare och immigranter från tredje land (som det kallas) som kommer till storstäderna för att söka jobb och bostad men som misslyckas och hamnar i hemlöshet.

... här får hon rådet av Tommy Andersson på frivilligorganisationen Convictus att ordna dagverksamhet i flera mindre lokaler i City eftersom behovet är så stort.

Många engagerade människor i frivilligorganisationer och i stadens tjänst diskuterade hur hemlösheten ska kunna hävas. Tommy Andersson som jobbar på frivilligorganisationen Convictus i lokalen på Malmskillnadsgatan efterlyste fler mindre samlingsställen inne i stan där många hemlösa befinner sig. Anna Köng Jerlmyr sa sig inse behovet efter att lokalen på Kammakargatan stängdes åtta månader sedan och flyttade till Västberga.

Många engagerade i det sociala arbetet med hemlösa deltog i diskussionen.

En annan fråga som kom i rampljuset var projektet som gått under namnet Vinternatt, två lokaler i Hjorthagen, där 44 hemlösa EU-immigranter kunnat få tak över huvudet under vintern fram till den 30 april då lokalerna skulle  stängas för säsongen eftersom projektet inte fått kommunala pengar längre än till detta datum. Men eftersom behovet är fortsatt stort har Frälsningsarmén med ideella insatser utan kommunala bidrag fortsatt en att driva den ena av de två lokalerna, den med 16 platser, den andra står tom med 28 sängar som inte utnyttjas i brist på pengar.

Panelen. Från höger till vänster: Leif Öberg, Frälsningsarmén, Anna Johansson, Stadsmissionen, Jan Rönnberg, Östermalms stadsdelsförvaltning, Claes Heijbel, Convictus och längst bort f.d. narkomanen, numera författaren och fotografen John Arthur Ekebert.

Frälsningsarmén förhandlar nu med staden om fortsatta bidrag, berättade Leif Öberg från Frälsningsarmén. Återstår att se om Anna König Jerlmyr kan skaka fram den relativt blygsamma summa på runt två miljoner som behövs så att Stadsmissionen och Frälsningsarmén i samarbete ska kunna erbjuda fler människor som inte har tak över huvudet en sängplats över natten. Många måste idag avvisas i brist på plats.

John Arthur Ekebert som i höst kommer ut med en bok om hemlöshet, skildrad i ord och bild, inledde med att av egen erfarenhet berätta om det tunga livet på gatan utan ett hem att gå till när natten inträder.