Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 14:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/05/17/karl-staaffs-park-forsvinner/

Epsteins STHLM

Karl Staaffs park försvinner

Karl Staafs park ska säljas för 171 miljoner kronor ...

... här ska byggas 55 bostadsrätter (eller ägarlägenheter) ...

... politikerna i exploateringsnämnden följer tjänstemännens råd på torsdag i nästa vecka.

Karl Staaffs park där Regeringsgatan och Birger Jarlsgatan möts ska försvinna enligt planerna. Exploateringskontoret vill sälja den lilla delvis sluttande parken till byggförtaget Eriksberg Exploaterings AB för 171 miljoner kronor. Lokaler och 55 bostadsrätter (eller ägarlägenheter) planeras på platsen om politikerna i exploateringsnämnden godkänner försäljningen på torsdag i nästa vecka.

I dag kan man inte direkt säga att den lila parken är välskött även om det blommar några tulpaner i slänten.

Karl Staafs park är väl inte stans mest besökta eller välordnade med Stockholms Vattens vanprydande byggnad centralt placerad. Växtligheten verkar inte heller särskilt välskött även om några tulpaner just nu blommar i slänten. En liten grön lunga längs den hårt trafikerade Birger Jarlsgatan är den dock.

Sedan 1989 har den hetat Karl Staafs park ...

... döpt efter den liberale statsmannen vars byst står i parken.

Karl Staaffs park har den hetat sedan 1989. Då döptes den om från Spårvägsparken. Här fanns en gång en kiosk med väntrum där spårvägspersonalen skiftade pass. Om byggplanerna går igenom får Karl Staafs byst av Carl Eldh återigen byta plats. Ursprungligen (från 1921) stod den i Sveavägens mittplantering i höjd med Adolf Fredriks kyrkas prästgård, Karl Staaffs barndomshem. Karl Staaff (1860-1915) var liberal statsminister i två omgångar mellan 1905 och 1914.