Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-17 18:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/05/25/stadsvandring-i-hokarangen-avslutades-vid-tom-ungdomsgard/

EPSTEINS STOCKHOLM

Stadsvandring i Hökarängen avslutades vid tom ungdomsgård

Hökarängens dag firades på lördagen ...

... med en stadsvandring ledd av Per Hasselberg.

Stadsvandringen i Hökarängen på lördagen leddes av Per Hasselberg, Konsthall C:s grundare, och Louise Modig Hall i Hökarängens stadsdelsråd. Per Hasselberg berättade om arkitekten David Helldén som i Hökarängen skapade Sveriges första bilfria centrum som ett slags testprojekt för centrumet i Stockholms city med de fem höghusen. Höghuset i Hökarängsplans norra ände skulle egentligen blivit ett trettonvåningars kollektivhus men sänktes till nio våningar och kollektivhustankarna rann ut i sanden.

David Helldéns niovåningshus i Hökarängens centrum som skulle bli tretton våningar enligt planerna.

Louise Modig Hall berättar om den första "kyrkan" på Pepparvägen 9 A som nu är Hyresgästföreningens lokal.

Vi, ett tiotal deltagare i stadsvandringen, fick höra om ”den första kyrkan” på Pepparvägen 9 A som i dag har förvandlats till en lokal för hyresgästföreningen innan det blev rundvandring och visning i Söderledskyrkan och dess columbarium. Sedan vandring in i det vackra skogspartiet fram till parkleken Starrmyran med hästar, höns och getter där Louise Modig Hall själv har varit föreståndare.

Parkleken Starrmyran där Louise Modig Hall varit föreståndare.

Sverker Myrenberg och Lars Malm berättade om radhusen i Skönstaholm, en del av Hökarängen.

Vidare gick vandringen till Skönstaholm ”försöksområde” för radhusbebyggelse, berättade Lars Malm, 93, som tog vid tillsammans med Sverker Myrenberg, 92. De har bott i Skönstaholm sedan det byggdes 1952. Det var staden själv som byggde för att sedermera överlåta ägandet till det kommunala bostadsbolaget Stockholmshem. Numera är hyresrätterna omvandlade till bostadsrätter.

Skorstenarna på Söndagsvägen är kvar sedan vedeldningens tid.

Stockholms första fristående ungdomsgård står sedan ett par år tom och outhyrd på Söndagsvägen.

Vandringen avslutades längs Söndagsvägen. Husen här var genomgångsbostäder när de byggdes i slutet av 1940-talet. Från början var det planerat tvårummare men det blev enrummare istället med vedeldade spisar därav alla skorstenar som fortfarande pryder taken. Den vackra tegelbyggnad på Söndagsvägen som inrymde Stockholms första fristående ungdomsgård har stått tom och outnyttjad i ett par år nu sedan verksamheten flyttats. Stockholmshemhem har inte lyckats hyra ut lokalen än.