Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-06-26 16:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/06/03/hur-k-marker-man-en-utsikt/

Epsteins STHLM

"Hur k-märker man en utsikt?"

Det var gung på Södermalmstorg när sambaorkestern Sambomba spelade för Slussen på måndagskvällen ...

... som än så länge bjuder betraktaren vida vyer mot Mälaren  och Saltsjön.

Trots blåst och kyla samlades några hundra personer på Södermalmstorg på måndagskvällen till Slussenfest mot stadens planer på att bygga bort utsikter och skapa en fyravåningshög nivåskillnad mellan Gamla stan och Slussen och en åttafilig trafikled ned mot Skeppsbron. En av talarna var historikern Christopher O´Regan. Han sparade inte på kritiken när han talade om stadens styrande politiker.

Historikern Christopher O´Regan talade engagerat om dagens Slussen och sågade stadens förslag med besked.

”För femtio år sedan stal de våra hus (700 hus revs i Klara) – nu rövar de själva stadsrummet – eller förtätar som det heter när fåvåldshärskarna talar. Nu tar de parkerna, gårdarna, lundarna, täpporna plättarna utsikterna. Platser som saknar skydd och värn. För hur k-märker man en utsikt? Hur k-märker man en upplevelse som Slussen och Södermalmstorg skänker? Lite plottrig och lite rörig men med en av de mest makalösa vyerna över vår stad. Någonting man inte riktigt kan ta på men som ger själen den där lilla extra upplevelsen en sömning morgon på väg till jobbet.”

Yngste åskådaren vid Slussenfesten med en broschyr för den alternativa Slussen plan B, som bygger på dagens klöverbladslösning, i handen.

Hur k-märker man en utsikt? Ja det är frågan. Skådespelaren Sven Wollter, stadsvandraren Peter Frisk, Arne Wallren, ordförande i föreningen Bevara Slussen, Stockholmsguiden Annika Rosén, Ola Settergren från näringslivet och aktivisten Bitte Liberg talade i samma anda.

Johan Johansson häcklade makthavarna med besked.

Och artisterna spelade och sjöng i samma anda, Vänsterns blåsorkester, Monica Nielsen, Monica och Carl-Axel Dominique, Hedda Hope Nilsson Segersten, Maya de Vesque och Jacob Moscovicz, Johan Johansson, Slussen Stompers och Sambomba, sambaorkestern.

Slussen Stompers riviga tradjazz fick några av åskådarna att börja spontanbugga.