Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 03:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/06/04/800-miljoner-till-nobel-center/

Epsteins STHLM

800 miljoner till Nobel Center

Nobelmuseet byter namn till Nobel Center när det flyttar från Börshuset vid Stortorget till ett nybygge för runt 1,2 miljarder kronor bakom Nationalmuseum 2018 om tidplanen håller.

Nobelstiftensens vd Lars Heikensten och Nobelmuseums chef Olov Amelin vid tisdagens presskonferens.

Hittills har det fattats pengar men på tisdagen kunde en nöjd vd för Nobelstiftelsen, Lars Heikensten, meddela att två stora donationer på vardera 400 miljoner kronor från Familjen Erling Perssons Stiftelse och Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse säkrar ekonomin.

Förmodligen kommer nobelprisutdelningarna i framtiden att flyttas från Konserthuset till det nya Nobel Center. Den första nobelprisutdelningen 1901 skedde för övrigt i Musikaliska akademien vid Nybrokajen, då bland andra fysikpristagaren Wilhelm Conrad Röntgen mottog sitt pris, medan litteraturpristagaren poeten Sully Prudhomme var för sjuk för att närvara.

Hur ska då det nya Nobel Center se ut? Det avgörs i en internationell arkitekttävling med tolv inbjudna kontor. Representanter för dessa kommer till Stockholm om tio dagar för ett startseminarium. Våren 2014 presenteras det vinnande förslaget.