Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Epsteins STHLM

Fladdermössen vid Råstasjön

 

Vattenfladdermössen flög nära strandkanten i Råstasjön och jagade insekter medan ett fyrtiotal intresserade personer vid midnatt mellan lördag och söndag samtidigt kunde lyssna på de bevingade varelsernas ilsnabba framfart.

Med hjälp av Marie Nedinges ultraljudsdetektor kunde vi höra fladdermössen …

Marie Nedinge som ledde fladdermusspaningen hade nämligen en detektor som förvandlade det annars för mänskliga öron ohörbara ultraljudet till det knattrande läte som är typiskt för vattenfladdermusen.

… men vi såg också många fladdermöss. Här fladdrade de förbi strax ovanför huvudet …

Högre upp bland trädstammarna jagade dvärgfladdermössen med sitt mer smackande läte.  Detsamma gjorde Brandts fladdermus, eller mustaschfladdermusen, svårt att avgöra enbart av ljudet att döma även för en expert.

 

Plötsligt svischade dvärgfladdermössen förbi strax ovanför huvudena på gruppen när den stod på skogsstigen under en gatlykta där det för fladdermössen begärliga bytet surrade runt. Dygnsfödan för varje individ utgörs av mellan 3 000 och 5 000 myggor.

… men de snabbvingade varelserna var inte lätta att fånga med kameran mot natthimlen. Men här flyger i alla ett kanske svårupptäckt exemplar.

 

Vid den av Nätverket Rädda Råstasjöns arrangerade fladdermusvandringen hördes eller sågs alltså minst tre, kanske fyra arter, möjligen också den nordiska fladdermusen, av de 19 arter som finns i Sverige. Men hur många finns det runt Råstasjön av den fridlysta fladdermusen? Ingen vet. Inventering har inte gjorts. Det missade Solna kommun i sin miljökonsekvensbeskrivning inför den planerade exploateringen. Men det ska nu åtgärdas.