Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-19 15:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/06/30/dn-i-dag-och-for-50-ar-sedan/

Epsteins STHLM

DN i dag och för 50 år sedan

För ganska exakt fem år sedan gick jag motvilligt i pension. Men jag fortsätter att blogga regelbundet och ibland händer det att jag blir inringd till redaktionen när det fattas folk. Som i dag. Jag är weekendvikarie över helgen.

När jag passerade snurrdörren på väg in till redaktionen i morse fick jag syn på en underbar oljemålning från 1959 av Birger Ljungquist (1894-1965) som jag aldrig lagt märke till tidigare. Den hänger bakom växeltelefonisterna. Motivet är Tegelbacken åren före rivningarna i mitten på 1960-talet och förvandlingen av platsen till en trafikmaskin.

Kronprinsens stall med reklam för bland annat Expressen, samma reklam som nu återfinns på Slussplan.

Kronprinsens stall från 1780-talet (med reklam på fasaden för Sandviks sågar, Wårbyläsk och Expressen) dominerar målningen. I Kronprinsens stall låg bland annat Konsums kafé Cirkeln några trappsteg ned i bottenplanet med en stor kopparkaffepanna och kaffeporslin på ett väldigt bord mitt i lokalen där gästerna fick servera sig själva som jag minns det. Bland gästerna igenkände jag vid ett tillfälle Svenska Akademiens ständige sekreterare Anders Österling vilket tydligen gjorde ett outplånligt uttryck eftersom jag fortfarande minns det med stor skärpa.

Det förälskade paret ...

... och kvinnan i den orangea hatten ...

Förutom en vespa och ett par bilar ses också i målningen 12:an, spårvagnen, vända i slingan runt Kronprinsens stall liksom några skrattmåsar och flanerande stockholmare, bland dem ett förälskat par, och Klara kyrkas mäktiga torn. Men det är inte på grund av de redan uppräknade bildelementen som tavlan hänger i DN-huset i Marieberg.

... ovan för vilken DN-klockan stannat på sju minuter över sex ...

... och DN-bokstäverna tillsammans med svenska flaggan tronar på taket.

Det beror självklart på att dåvarande DN-huset på Klara västra kyrkogata finns med i Birger Ljungquists underbara målning. Det skymtar fram till höger. DN-klockans visare (ovanför den orangea hatten på kvinnan i förgrunden) står för evigt fixerade på sju över sex, ungefär.

DN-huset vid Klara västra kyrkogata (Tegelbacken) i början av 1950-talet. Foto: Lennart af Petersens, Stadsmuseet.

Rivningarna i Klara 1965. DN-huset längst till höger. Klockan är nedmonterad. Snart väntar rivning. Foto: Lennart af Petersens, Stadsmuset

Inte många år efter målningens färdigställande skulle allt komma att rivas. DN flyttade till Marieberg 1963, för femtio år sedan, huset revs ett par år senare liksom Kronprinsens stall och närliggande byggnader. I stället byggdes bland annat Hotell Sheraton och dess grannhus vid Tegelbacken (det senare nu redan moget för rivning).

Ingången till Konsums kafé Cirkeln (tror jag) där jag en gång fick syn på Anders Österling. Foto: Stockholmskällan, 1930-talet.