Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-07 13:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/07/11/fran-den-helige-botvid-till-sangaren-sven-olof-sandberg/

Epsteins Stockholm

Från den helige Botvid till sångaren Sven-Olof Sandberg

Salems kyrka från 1100-talet.

Gudomligt vackert belägen (om uttrycket tillåts) ligger Salems kyrka, synlig från motorvägen, vid Bornsjöns sydöstra strand. De äldsta murresterna och dopfunten i sandsten (som var försvunnen men återfanns på 1920-talet) är från 1100-talet. Här begravdes den helige Botvid på 1120-talet, men hans kvarlevor flyttades en tid senare över till den då nybyggda Botkyrka kyrka.

Hembygdsföreningens ordförande i Salem Björn Kallner (till vänster) guidar i kyrkorummet.

Hembygdsföreningen ordförande Björn Kallner guidar runt den lilla gruppen på blott en handfull personer som infunnit sig till visningen av kyrkobyggnaden och dess omgivningar. På den intilliggande kyrkogården ligger förutom medlemmar i traktens rika släkter också författaren och akademiledamoten Johannes Edfelt, forskningsresanden Sten Bergman och sångaren Sven-Olof Sandberg begravda.

På Salems kyrkogård ligger Sten Bergman ...

... Sven-Olof Sandberg ...

... och Johannes Edfelt begravda.

Den som har intresse, men inte hade tillfälle att närvara vid kyrkoguidningen på torsdagen, får en ny chans de två kommande torsdagarna i juli.

Och den som är intresserad av den helige Botvid, missionären som blev mördad för runt tusen år sedan, infinner sig lämpligen vid Salems kyrka söndagen den 28 juli klockan 17. Då startar nämligen den traditionella Botvidsvandringen (två kilometer) till Botvids källa (som enligt legenden sägs ha sprungit fram när hans kista ställdes ned på platsen under transporten från Salems kyrka till Botkyrka kyrka). Vid Botvids källa spelas sedan scener ur den helige mannens liv upp av teatergruppen Sprudlarna. Publiken får smaka på vattnet ur källan och efter kaffepaus på torpet Nedre Söderby blir det sommarmusik i Salems kyrka.

Från den stillsamma minneslunden är utsikten över Bornsjön tidlös.