Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-06 07:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/07/19/nobelcentrets-placering-bakom-naionalmuseum-ifragasatt/

Epsteins Stockholm

Nobelcentrets placering bakom Naionalmuseum ifrågasatt

Ett av de två hotade sjömagasinen om Nobelcentret byggs på platsen. Peter Frisk närmast kameran. Hans-Christer Edborg i rutig skjorta.

Ett tjugotal personer deltog på fredagen i Peter Frisks stadsvandringspremiär Nobelcenterfunderingar på Blasieholmen där det nya Nobelcentret med ett garage för runt 250 bilar ska byggas enligt planerna bakom Nationalmuseum. Peter Frisk berättade att det blir en koloss, ytmässigt lika stor som PUB-varuhuset vid Hötorget.

Gruppen framför tullhuset från 1876. Vad ska hända med det?

Just nu arbetar tolv inbjudna svenska och internationella arkitektbyråer fram olika förslag.  Peter Friska anser att placeringen av Nobelcentret är olycklig och tar död på den levande sjöverksamheten som pågår i området och hotar de kulturmärkta gamla tullhuset från 1876 och de två sjömagasinen. Han vill hellre se att Nationalmuseum får bygga ut och kanske anlägga en skulpturpark, gärna inglasad med öppningsbart tak, på platsen.

Området som markanvisats för det nya Nobelcentret.

Hans-Christer Edborg, en av grundarna av Sveriges Segelfartygsförening, var också kritisk. Han talade om en ”kupp” för att komma åt den värdefulla tomten, eftersom en stor del av Nobelcentret blir kontor, endast en mindre del museum.  Han föreslog i stället att de kommunala förvaltningar som finns i gamla Karolinska institutet vid Hantverkargatan mittemot Stadshuset flyttar ut och att ett Nobelcenter inryms där i stället.

Tomten på vilken de två röda sjömagasinen och de gula tullhuset befinner sig är tänkt för det nya Nobelcentret.

Peter Frisk upprepar sina gratisvandringarmed diskussion i morgon lördag och på söndag, samling vid Nationalmuseums entré kl 10.00.