Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-15 23:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/08/01/nar-faren-klippte-rasundas-gamla-fotbollsplan/

Epsteins STHLM

När fåren "klippte" Råsundas gamla fotbollsplan

 

Råsunda fotbollsstadion som "skelett".

"Hela området har förlorat sin själ", säger Tobbe Larsson som tillsammans med Cassandra Sall sätter upp en AIK-affisch på byggplanket som omger rivningen av Råsunda fotbollsstadion.

”Hela området har förlorat sin själ”, utbrister Tobbe Larsson. Han och Cassandra Sall sätter upp en affisch på det höga blå plank som omger den långt framskridna rivningen av Råsunda fotbollsstadion. ”Ja, det är bara lite av skelettet kvar”, säger jag och tar en bild på den drygt halvrivna södra läktaren.  Tobbe och Cassandra är klädda i T-shirtar med en bild av AIK-legendaren Daniel Tjernström som spelar sin sista match i laget på lördag mot Elfsborg på Friends arena. Han pryder också affischen.

AIK-Örgryte på gamla Råsunda IP den 3 maj 1914. AIK förlorade med 2-0, men blev ändå svenska mästare.

Visst har Råsunda förlorat sin själ. Det var inte bara en 75-årig epok som gick i graven när Fotbollsstadion som invigdes 1937 övergavs 2012.  En mer än 100-årig epok var över. Redan 1910 invigdes föregångaren Råsunda idrottsplats som låg på samma plats. Med sin lilla träläktare för två tusen personer på samma sida som den östra läktaren på ”nya” Råsunda.

En fårskock "klippte" och gödslade gräset på gamla Råsunda IP. Tre får kan ses i arbete framför den lilla läktaren.

Då, 1910, spelades elitfotboll för första gången på gräs. Innan var det grus och asfalt som gällde. Gräsmattan ”klipptes” och gödslades med hjälp av betande får från en närbelägen lantgård.

En tidsbild från landskampen mellan Sverige och Tyskland den 5 oktober 1941. En matchbild är inklippt. De tre svartvita bilderna är ur boken "Råsunda En sagolik historia".

Det konstaterar jag med ett vemodigt leende när jag betraktar en underbar bild i Svenska Fotbollsförlagets rikt illustrerade minnesbok ”Råsunda – En sagolik historia” med kulturhistoriskt intressanta texter av bland andra Lasse Sandlin och Tore Nilsson. För den specifikt fotbollsintresserade finns också en exposé över höjdpunkterna på den gröna mattan år för år (1937-2012). Inte minst tankeväckande är en bild på det tyska fotbollslandslagets hitlerhälsning på Råsunda före matchen mot neutrala Sverige (som svenskarna vann med 4-2) den 5 oktober 1941. Den väcker inget leende.