Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-22 06:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/08/11/sko-wera-blir-eko-mera/

Epsteins STHLM

Sko Wera blir Eko Mera

Rätta artikel

 

Sko Wera slår igen efter runt hundra år ...

... och istället blir det hälsokostaffär under namnet Eko Mera.

 

Den anrika skoaffären Sko Wera på Odengatan 92 mittemot Vasaparken slår igen efter runt hundra år. ”Den startade någon gång före 1920 under namnet Wera Skomagasinet”, berättar Anna Kiluk som tillsammans med sin man Horst Kamphausen drivit den populära butiken med de många stamkunderna de senaste trettio åren.

Ägarna Anna Kiluk och Horst Kamphausen tänker ta det lugnt efter ett långt förvärvsliv.

Nu vill paret pensionera sig och i stället blir det en hälsokostaffär i lokalen. ”Den nye ägaren ska försöka behålla skylten men ta bort S:et i Sko Wera och byta ut det mot ett E och vända upp och ned på W:et så att det blir ett M, dvs. Eko Mera”, berättar hon vidare.

I butiken råder en välkomnande 50-talsatmosfär ...

... fram till den sista augusti då den stänger för gott.

Den omisskännliga 50-talsatmosfären försvinner alltså efter den sista augusti. Då stänger Sko Wera. Fortfarande finns det ett tusental skor kvar att fynda till hög rabatt. ”Sedan utförsäljningen började har vi väl sålt 7-8 000 skor”, berättar Horst Kamphausen som har försökt få någon av de större skokedjorna att ta över lokalen. ”Men de tycker den är för liten”. Nu blir det alltså hälsokost i stället.

Fram till 1950 låg Sko Wera i hörnet av Odengatan och Västmannagatan där det fortfarande säljs skor.

Från början låg Sko Wera i hörnet av Odengatan och Västmannagatan. (där ligger en annan skoaffär i dag, Andiamo). På Odengatan 92 har Sko Wera legat sedan 1950.