Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-21 19:20

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/08/14/bostadsbygge-befaras-hota-hammarbybackens-framtid/

Epsteins STHLM

Bostadsbygge befaras hota Hammarbybackens framtid

 

Tom Jensen, från de närboende, har ställt en hink på bergknallen där fasaden på den ena av de två husen kommer att hamna.

I ett bergigt skogsparti i Hammarbyhöjden bara några meter från Nackareservatet planeras två nya bostadshus med 60 lägenheter i Finn Malmgrens vägs förlängning. Jag bloggade för ett år sedan om projektet som fått tummen ner från skönhetsrådet, naturskyddsföreningen, trafikkontoret med flera. Det borde finnas bättre ställen att bygga på i Hammarbyhöjden.

Vid den blå stjärnan på kartan är de två kontroversiella husen planerade.

Just nu håller stadsbyggnadskontoret också på och upprättar en områdesplan för 1 500 till 3 000 nya bostäder i Björkhagen och Hammarbyhöjden. Varför inte avstå från att bygga på kontroversiella platser till den planen är klar. Det kan man undra.

Flera beslutsfähiga politiker dök upp på opinionsmötet. Bland annat stadsbyggnadsnämndens Daniel Helldén (mp), bilden, och Maria Hannäs, vänsterpartiets representant i samma nämnd (ej med på bilden), som beslutar i ärendet i morgon, torsdag.

I morgon torsdag beslutar politikerna i Stadsbyggnadsnämnden om planen för Finn Malmgrens vägs förlängning. I ett sista försök att stoppa den bjöd de närboende in politiker och media till en rundvandring i området på tisdagskvällen. Oväntat många politiker dök upp för att lyssna på argumenten.

Hammarbybacken, vars framtid hotas, sedd från platsen för de närmsta av de två husen.

Förutom att ett fint naturområde spolieras uttrycktes bland annat farhågor för att de nya bostadshusen, som helt skiljer sig från de befintliga, kommer att orsaka slutet för den intilliggande Hammarbybacken där varje vinter en miljon människor åker skidor.

Det ena av de två planerade husen kommer så nära backen att det finns risk att de framtida invånarna med rätta kommer att klaga på bullret från snökanonerna som tillverkar konstsnö vilket skulle kunna innebära nedläggning av skidverksamheten.

Folkpartiets Daniel Forslund (tvåa från höger) trodde inte det var någon fara för Hammarbybackens framtid eftersom det gjorts en bullerutredning som visar att ljudet från anläggningens snökanoner inte kommer att överstiga gränsvärdena.

Daniel Forslund (fp) som sitter i stadsdelsnämnden och exploateringsnämnden sade visserligen att det inte finns någon sådan risk. Han stödde sitt påstående på den bullerutredning som gjorts. Men Jonas Bauer, destinationschef för SkiStar som driver anläggningen, sade att barnbacken, som ligger betydligt närmare de planerade nya husen än huvudbacken, och vars konstsnö också tillverkas med snökanoner, inte finns med i den bullerutredning som gjorts. 

Jonas Bauer (i blå tröja), destinationschef för SkiStar som driver Hammarbybacken, var desto oroligare eftersom bullerutredningen inte tagit hänsyn till ljudet från snökanonerna i barnbacken som ligger betydligt närmare de planerade husen än huvudbacken. Till vänster om Jonas Bauer står John Andersson, platschef på Hammarbybacken.

Om de framtida invånarna i de nya husen klagar på bullerstörningar och får rätt kan det alltså betyda slutet för Hammarbybacken. Låt oss hoppas att så inte sker.