Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-19 22:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/08/28/en-hastkraft-pa-angen-i-taby/

Epsteins STHLM

En hästkraft på ängen i Täby

Rätta artikel

 

Svensken och Hans Sidbäck slåttrar ängen i Stolpaskogen intill Bergtorpsvägen ...

Bilarna susar förbi på breda Bergtorpsvägen i Täby.  Så öppnar sig en glänta efter rondellen vid Löttingelundsvägen.  En gammal igenvuxen äng. Där lunkar en häst.  Med en gammaldags slåttermaskin i släp. Hästen heter Svensken, slåttermannen Hans Sidbäck.  Ängen slåttras på forntida vis.

... och när Svensken gnäggar till hoppar dagisbarnen överraskade  upp i luften som på en given signal.

En intresserad skara dagisbarn ser storögda på och hoppar samtidigt förskräckt till när Svensken gnäggar ljudligt. Täby kommuns jägmästare Cecilia Lundin, kvinnan bakom projektet, berättar för barnen om 1700-talstorpet Stolpen, döpt efter båtsmannen Simon Stolpe, som också gett namn åt Stolpaskogen, som ängen är en del av.

Täbys jägmästare Cecilia Lundin, kvinnan bakom Stolpaskogen upprustning, berättar om kulturmiljön kring torpet Stolpen ...

Hon berättar om ängen. Hur den blomstrade förr, men under många år fått växa igen, hur nässlor, tistlar och högt gräs tillåtits kväva de spädare ängsblomstren. Det vill hon ändra på, återskapa den gamla ängsmarken som ett led i satsningen på Stolpaskogen.

... och de vuxna som är närvarande lyssnar intresserat medan barnen tycker det är roligare att klättra i jättegranen som genom rotskott eller genom att grenar rotat sig förvandlats  till en mäktig grotta.

Cecilia Lundin jobbar målmedvetet på att göra Stolpaskogen tillgänglig och använd för rekreation och som kunskapskälla för allmänheten. I vintras byggdes ett vindskydd i form av en gammal slåtterbod på ett annat ställe i skogen. Och i torpmiljön vid ängen planerar hon en led med information om den gamla kulturhistoriska miljön. Heder åt en så ambitiös kommunal jägmästare.