Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-21 10:29

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/08/28/mr-kungstradgarden-slutar-och-far-mer-tid-for-sin-poesi/

Epsteins STHLM

Mr Kungsträdgården slutar och får mer tid för sin poesi

 

Sam Carlquist slutar efter trettio år som programchef i Kungsträdgården.

Kungsträdgården har under Sam Carlquist trettioåriga ledning som programchef blivit parken där det ständigt händer något. Men nu tackar Mr Kungsträdgården för sig och blir pensionär på måndag i nästa vecka.  Andra får ta över.

Det blir mer tid för poeten Sam Carlquist. Han skriver dikter. Ofta med snillrika iakttagelser från Rågsved, hans hembygd. Deltar också gärna i poesifestivaler. Men det är inte otroligt att vi också i framtiden någon gång får se honom gästspela som introduktör på Kungsans scen, iklädd sin halmhatt presenterande några artister såsom han gjort så många gånger genom åren. ”Om de ringer är jag ju inte nödbedd”, säger han.

De offentliga framträdandena har dock bara utgjort fem procent av Sam Carlquists jobb som till större delen bestått av programplanering och därmed sammanhängande uppgifter.  Sam Carlquist började som assistent till Hagge Geigert som var programchef i början av 70-talet och 1983 blev han själv programchef och har därefter utvecklat Kungsträdgården till en park för alla, även barnen.

Många inslag är årligen återkommande som Restaurangdagarna (som pågått 22 år i rad), Körsbärsblommans dag, julgransplundringen, för att bara nämna några.  Och all underhållning är gratis och tillgänglig. ”Artisterna kommer till publiken i stället för tvärtom”, som Sam Carlquist formulerar det.