Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-21 06:48

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/08/31/stadsbuden-firar-150-ar/

Epsteins STHLM

Stadsbuden firar 150 år

 

Över hälften av stadens stadsbud samlades för att fira 150-årsjubileet ...

”Stadsbud till spår 9”, skrällde det ur högtalarna på Centralen. Men det är längesen. Vagt är minnet från de tunga läderväskornas tid, väskorna utan hjul, som de tjänstvilliga stadsbuden, iklädda plåtförsedda skärmmössor, transporterade på sina tvåhjuliga kärror. Längesen slutade SJ sponsra stadsbuden och de försvann från Centralen. Men de försvann inte för gott.

... bland dem veteranen Roger Axelsson, stadsbud sedan 1971...

I Stockholm finns fortfarande drygt åttio stadsbud uppdelade på fyra olika kontor. I dag hjälper de folk och företag med allt från flyttning till magasinering. Över hälften av stadsbuden samlades på Skeppsbron för att fira Stadsbudskårens 150-årsjubileum med en båtresa i Skärgården på lördagseftermiddagen. Jag förevigade gruppen före utresan.

... och här står en tidig föregångare, Stadsbud No 5, utanför KB i Humlegården 1896. Foto: Stockholmskällan

Stadsbudsinstitutionen startade 1863. ”en inrättning, hvars syfte är att till allmänhetens förfogande ställa personer, som mot afgift, enligt en af platsens polismyndigheter fastställd taxa, transportera resgods, fortskaffa bref m. m. Stadsbuden som äro posterade på gator och torg, bära för dem alla gemensamt utmärkelsetecken, mössa med metallplåt”, som det står i Nordisk uppslagsbok 1917.  Det var då det.