Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-10-27 17:52

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/10/14/slussens-ekonomi-debatterad/

EPSTEINS STOCKHOLM

Slussens ekonomi debatterad

Ramen på 8 miljarder kronor för Nya slussen ska hållas, sade Sten Nordin vid debatten i fullmäktige. I bakgrunden Tomas Rudin.

Oppositionsborgarrådet Tomas Rudin (s) uttryckte tvivel om att budgeten på 8 miljarder kronor, som alliansmajoriteten beslutat som ram för nya Slussen, kan hållas. Han och efterlyste en kostnadskalkyl när frågan diskuterades i kommunfullmäktige på måndagskvällen. Tomas Rudin påpekade bland annat att kostnaderna för bussterminalen i Katarinaberget inte fanns med i kalkylen när summan 8 miljarder beräknades och att landstinget inte visat något intresse att bidra med kostnaderna.  Inte heller har Mälarkommunerna visat något intresse att vara med och betala för den utökade kapaciteten för Mälarens vattenavtappning i den nya Slussen.

Finansborgarrådet Sten Nordin (m) var däremot inte orolig för ekonomin. Han sade att det var viktigt att ramen på 8 miljarder kronor hålls och att den ramen också gäller framöver. Sten Nordin menade att landstinget måste var med och betala bussterminalen eftersom det är landstinget som ska använda den. Han trodde på framgång i förhandlingarna med landstinget liksom på en ”en islossning” med Mälarkommunerna eftersom det är de som i första hand drabbas om Mälaren skulle svämma över på grund av för låg avtappningskapacitet vid Slussen. ”Västerås skulle drabbas före Stockholm”, sade han bland annat. Men någon ekonomisk kalkyl kunde han inte presentera ännu.