Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-03 14:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/10/26/gruvboom-ar-dodsdom/

EPSTEINS STOCKHOLM

"Gruvboom är dödsdom"

Nästan sex hundra människor demonstrerade för miljön ...

... både stora och små ...

I Sverige råder en omfattande gruvboom. Ett trettiotal nya gruvor planeras de närmaste femton åren. Det är för lätt och för billigt att få tillstånd till gruvdrift, en gruvdrift som i hög grad förändrar och försämrar miljön. Därför måste den så kallade minerallagen ändras. Det menar många miljökämpar i olika delar av landet som samlades i Stockholm på lördagen för att göra sin röst hörd.

... och för kravet på en skärpning ...

I ett färgstarkt demonstrationståg med närmare sexhundra deltagare gick de från Sergels torg till Mynttorget skanderande slagord som: ”Gruvboom är dödsdom”, ”Det gäller våra liv, det gäller våra barn, vi vill inte ha uran” och ”Reinfeldt saknar helt besinning, lösningen är återvinning”.

... av minerallagen som man anser tar för stor hänsyn till gruvbolagens intressen på miljöns bekostnad.

På Mynttorget framträdde talare efter talare med kravet att Sverige måste ändra den allför liberala minerallagen som sätter gruvbolagens intressen före lokalbefolkningens och hänsynen till naturen, marken och vattnet.

Bland talarna var Alva Snis, rikskänd Ojnarenaktivist på Gotland, ...

Ojnarenaktivisten Alva Snis parodierade näringsminister Annie Lööf.  Johan Elwing från aktionsgruppen Rädda Vättern, där ett dagbrott planeras bara en och en halv kilometer från sjön, inte långt från Gränna, sade: ”Vattnet hotar att förgiftas. Politikerna skänker bort det de inte äger. Det gäller vår livsmiljö”.

... Johan Elwing, från Aktionsgruppen Rädda Vättern ...

Jörgen Jonsson, ordförande i Svenska samernas riksförbund, krävde att riksdagen omedelbart måste ändra minerallagen så att samebyarnas rätt till sina renbetesmarker beaktas. Vi måste få säga nej till gruvor”, sade han.

... och Jörgen Jonsson, ordförande i Svenska Samernas Riksförbund.