Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-23 13:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/11/02/stockholm-i-ljus-och-svarta/

Epsteins STHLM

Stockholm i ljus och svärta

Lars Epstein
Rätta artikel

Yxsmedsgränd genom en skvallerspegel. Torrnålsgravyr Av Hasse Lindroth, oktober 2013.

Konstnären Hasse Lindroth, en av vår tids stora stockholmsskildrare, ställer ut på Nationalgalleriet, Skomakargatan 3, i Gamla stan. Häromkvällen var det release av boken Stockholm i ljus och svärta (Carlsson bokförlag) med Hasse Lindroths grafiska blad och personliga texter av journalisten Per Cornell.

Det var packat med folk när ...

... konstnären Hasse Lindroth hade bokrelease ...

... på Nationalgalleriet häromkvällen ...

Händelsevis växte de båda upp i samma trappuppgång på andra våningen på Tjärhovsgatan 18, dock inte samtidigt. När Per Cornell föddes i mitten på sjuttiotalet hade Hasse redan sedan länge flyttat hemifrån. Men Per var ofta som pojke inne hos Hasses mamma och fick titta på snäckorna i stora skänken som Maja hade samlat från alla sina resor.

... och även till lördagens vernissage kom det många intresserade. Så här såg det ut ett par minuter efter att galleriet öppnat. Till höger står Per Cornell. författare till Stockholm i ljus och svärta.

Hasse Lindroth skildrar i sina bilder både personligt och sakligt Stockholm då och nu under den glättiga ytan, gärna miljöer utanför allfartsstråken som nedlagda industrier och hus på väg att rivas. Sammanfattningsvis blottlägger han stadens själ med sitt magiska ritstift. För stockholmsälskaren är ett besök på Nationalgalleriet ett måste.