Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-03-28 10:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/12/06/bilder-som-beror-2/

Epsteins STHLM

Bilder som berör

Fotograferna Susanna Forsell ...

Den mest omskakande fotoutställningen i stan för närvarande hänger på Studio Bergamott på Södra Agnegatan 26 inte långt från Kungsholmstorg. Det är de två kurskamraterna från Mittuniversitetet i Sundsvall Susanna Forsell och David Neman som ställer ut två djuplodande bildreportage.

... och David Neman ...

Fotografen Susanna Forsell har följt paret Tobias och Izza och deras barn en lång tid och kommit dem mycket nära. Tobias har suttit i fängelse i fyra och ett halvt år. Izza arbetar som strippa på den riksbekanta strippklubben Privé på Birger Jarlsgatan. Susanna Forsell har fotograferat inifrån strippklubben och fängelsemurarna liksom hemma hos paret. Har man sett dessa bilder en gång glömmer man dem inte. Reportaget har belönats med två priser i College Photographer of the Year 2013.

... ställer ut bilder som berör.

David Neman levde två månader i Sankt Petersburg tillsammans med ett gäng ryska ungdomar som höll till i en liten lokal på sjätte våningen i en smutsig och sliten fabrik som samtidigt var i gång och där gästarbetare från Asien stod vid maskinerna och tillverkade något, oklart vad. David Neman har med ett inifrånperspektiv lyckats förmedla atmosfären i gänget ungefär som fotografen Bruce Davidson gjorde 1959 i sitt klassiska reportage ”The Brooklyn Gang”, ungdomsgänget som kallade sig ”The Jokers” och som oftast höll till ute på Coney Island. Det är ett högt betyg.