Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-15 06:32

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/12/06/domstol-underkanner-planen-for-bussterminal-i-katarinaberget/

EPSTEINS STOCKHOLM

Domstol underkänner planen för bussterminal i Katarinaberget

Området för bussterminalen i Katarinaberget enligt den detaljplan som Mark- och miljödomstolen nu upphävt.

I en dom, kritisk på flera punkter, upphävde Mark- och miljödomstolen på fredagen Stockholms stads detaljplan för nytt bussgarage insprängt inne i Katarinaberget vid Slussen.

Den officiella modellen för den upphävda detaljplanen. Den i Katarinaberget insprängda bussterminalen närmast i bild. Katarinavägen österut till vänster på modellen.

Det var i juni förra året som alliansen med stöd av Vänsterpartiet antog planen i Stockholms kommunfullmäktige. Socialdemokraterna och Miljöpartiet röstade emot. Planen överklagades men fick grönt ljus av Länsstyrelsen i januari i år. Länsstyrelsens beslut överklagades i sin tur till Mark- och miljödomstolen som nu alltså upphävt planen på formella grunder. Domstolens huvudinvändningar är följande:

”Kommunen har inte upprättat erforderligt program, som anger utgångspunkter och mål för planen, och har inte heller hållit programsamråd, enligt plan- och bygglagsstiftningens krav.

Miljöbalkens krav på redovisning av rimliga alternativ är inte uppfyllda.

Detaljplanen brister i redovisning av planens förhållande till andra relevanta planer och program, enligt miljöbalkens krav.

Det saknas vidare tillräcklig redovisning av ekonomiska överväganden, enligt plan- och bygglagstiftningens krav.”

Protester förra året mot den planerade bussterminalen i Katarinaberget.

Det är väl inte en alltför vågad gissning att staden kommer att överklaga beslutet i Mark- och miljööverdomstolen.