Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-06 02:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/blogg/epstein/2013/12/06/julkrubban-nu-och-da/

Epsteins STHLM

Julkrubban nu och då

 

Jesusbarnets fördelse i stallet i Betlehem ...

... som det gestaltas i Bullkyrkans julkrubba skapad av Birger Frohm på 1950-talet ...

Julkrubban i Bullkyrkan vid Stortorget får mig att vagt minnas julkrubban i min barndom. Den stod intill fröken Hernefors kateder i klassrummet närmast Frejgatan på bottenvåningen i Gustav Vasa folkskola i slutet av 1940-talet.

... med elefanter ...

... herdar ...

En litet nyfött Jesusbarn låg i sin krubba i stallet omgiven av Josef och Maria. De vise männen hade anlänt till Betlehem någonstans långt bortifrån för att lämna sina gåvor, berättade fröken Hernefors. Herdar och deras djur höll till i utkanten av landskapet. Och i närheten stod en liten kyrka tillverkad i papp.

... och andra figurer i landskapet.

Visst är det lite nostalgi att stå och betrakta konstnären Birger Frohms magnifika julkrubba med samma motiv i Bullkyrkan, tillverkat på 1950-talet med figurer inköpta i Assisi i Italien. Det lär för övrigt vara den helige Franciskus från Assisi som i början på 1200-talet lät tillverka den första kända julkrubban.

Volontären Gun Norrhäll (till vänster) berättar om julkrubban för några besökare.

Nu undrar jag om det finns en lika fin julkrubba någon annanstans i stan som den i Bullkyrkan. Jag har svårt att tro det. Gå dit och konstatera själv. Fram t.o.m. den 15 december är det öppet kl 10-15. Och till skillnad från Storkyrkan är det gratis entré.

Bullkyrkans julkrubba vid Stortorget kan beskådas fram t.o.m. den 15 december.